Mære stakk av med klimaseieren

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Mære Landbruksskole mottar klimapris

I høst har naturbruksskoler over hele landet konkurrert om å finne den beste klimaløsningen for landbruket. Elever fra Mære Landbruksskole trakk til slutt det lengste strået og stakk av med seieren i jakten på den beste klimaløsningen for landbruket.

Den automatiske rundballehenteren R-AUT utviklet av elever ved Mære Landbruksskole trakk til slutt det lengste strået i jakten på klimaløsninger i landbruket. I løpet av høsten har det blitt arrangert innovasjonscamper for å jakte nye klimaløsninger i landbruket ved flere naturbruksskoler over hele landet. Vinnerbidragene fra hver skole har tevlet mot hverandre en nasjonal konkurranse.
 

Vinnerlaget ved elevene Julie Sem Holmli, Hans Martin Undselli Halvorsen og Kristine Dahl Nilsen fikk delta på Felleskjøpets årlige Ung Bonde-samling på Lillestrøm, og vinnerne ble trukket fra på scenen under gallamiddagen på kvelden for å presentere løsningen sin.
 

- Utgangspunktet var vel først og fremst at vi var veldig lei av å hente rundballer, sa Hans Martin Undselli da jurymedlem og utviklingssjef i Felleskjøpet, Bjarne Holm, spurte hvor elevene fikk ideen fra.
 

Den automatiske rundballehenteren R-AUT går på strøm, og slipper derfor ikke ut klimagasser. I tillegg gir R-AUT mindre jordpakking enn en vanlig traktor og roboten kan lese hvilken slått ballen er fra, og dermed gi mulighet for enda bedre fôrutnyttelse.
 

Holm forteller at oppgaven har vært tøff og konkurransen svært jevn i toppen.
 

- Vi i juryen fikk inn syv vinnerbidrag og hadde mildt sagt en krevende oppgave. R-AUT trakk til slutt det lengste strået fordi løsningen har en god klimaeffekt og er langt på vei realiserbar, sa Holm under tildelingen.
 

Konkurransen ble arrangert av Naturbruksskolenes forening, Norges Bondelag og Landbrukets klima- og energisenter ved Mære. Skolene som deltok var Tomb videregående skole i Østfold, Mo og Øyrane videregående skole og Sogn jord- og hagebruksskole i Sogn og Fjordane og Mære landbruksskole i Trøndelag.
 

I den nasjonale juryen som satt leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, Inger Solberg, divisjonsleder for bærekraft i Innovasjon Norge og Bjarne Holm, utviklingssjef i Felleskjøpet Agri SA.

Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

-Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, da Landbrukets klimaplan ble vedtatt i dag.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere