Mange ville vite mer om gras og mat

Av Guro Bjørnstad,
 • Tips en venn om denne siden

Vi har trukket to vinnere av quizen på Bondelagets stand på Matstreif forrige helg. Tema på Bondelagets stand i år var gras, og mat som vi får fra dyr som spiser gras.

Trond Ellingsbø fra Oppland hjelper de besøkende med quizen.

Kari Marte Sjøvik har trukket to heldige vinnere.

- Vi er imponert over at nesten 1000 personer tok quizen, sier Kari Marte Sjøvik, som var ansvarlig for Bondelagets stand på Matstreif. – Mange viste interesse for gras og brukte lang tid på å lese seg opp og finne svarene.

De heldige vinnerne er Nils Erik Høver fra Stabekk og Bente Spilling fra Oslo, som får hvert sitt gavekort på kr 500 fra Mathallen i Oslo. Vi gratulerer!

- Så moro! Jeg er tilhenger av norsk mat, særlig spesielle produkter som er godt håndverk, sier Nils Erik Høver om å bli trukket ut som vinner, og legger til at det alltid er mye godt på Mathallen, så han setter pris på premien.

Bente Spilling er opprinnelig fra gård i Mandal. – Jeg prøver å kjøpe norske varer når jeg kan, og forarger meg over at det ikke er norske epler å få tak i, sier Bente, og hva premien skal brukes på, får bli en overraskelse.

Jane Dahl Sogn og Kari Berg er to av dem besøkende fikk møte på standen. Matstreif på Rådhusplassen i Oslo er landets største matfestival. - For Bondelaget er dette en fin arena å være for å knytte bonde og forbruker nærmere sammen. Bønder er jo starten på verdikjeden; produktene som selges og spises her, har hatt sin start hos bonden, sier Kari Marte Sjøvik.

Med seg på standen hadde Sjøvik bønder, tillitsvalgte og bondelagsansatte som viste fram det de driver med i yrket sitt, og gjerne forklarte noen sammenhenger. Jordbruk er et veldig sammensatt fagfelt, hvor enhver kan ha noe nytt å lære.

Ville du klart quizen?

 1. Hvilke av de norske husdyra får gress som hovedfôr?
  Svar: Storfe, sau og geiter.

 2. I glassrøret er det ett produkt som ikke kommer fra dyr som spiser gress som fôr. Hvilket produkt er det?
  Svar: egg

 3. Hva er et traktoregg?
  Svar: En rundball med ensilert gras som brukes som dyrefôr.

 4. Hvorfor må vi aldri stikke hull i en rundballe som ligger til lagring?
  Når det kommer luft til, blir fôret ødelagt i løpet av få dager.

 5. Hvor mange prosent av Norges totale areal er jordbruksareal (dyrkbar mark)?
  Svar: 3 prosent.

 6. Hvor mange prosent av inntekten bruker en gjennomsnittlig norsk husholdning på mat?
  Svar: 12 prosent.

Første nestleder i Norges Bondelag stod på stand sammen med og Jane Dahl Sogn.

Leder i Oppland Bondelag Trond Ellingsbø i trivelig passiar om gras og mat. Dette røret er fylt med produkter fra dyr som for det meste spiser gras - bortsett fra ett! Kan du finne egget?

Nesten 1000 personer deltok på quizen!

Thor Roar Hesbøl fra Åsnes i Hedmark guider besøkende gjennom quizen.

 

 

Staten vant ulverettsaken

WWF fikk ikke medhold i at lisensjakta på ulv i vinter var ulovlig. – Vi er først og fremst lettet på vegne av folk som lever i områder med ulv og beitenæringen, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i Norges Bondelag. Bondelaget var partshjelp for Staten.

ulv, rovdyr

Advarer mot nedleggelse av rovviltnemnder

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg anbefaler at dagens rovviltnemnder legges ned og at fylkeskommunen får makta over investeringstilskudd i landbruket. Bondelaget advarer mot forslagene.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
31
Mai

Hvordan og hvorfor innføre biodiesel i norsk landbruk?

Park Inn Hotell, Gardermoen
Mandag
04
Juni

AU-møte

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
05
Juni

Styremøte og Representantskapsmøte

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere