Mange vil selge melkekvoter
I 2024 er det kommet rekordmange søknader til Landbruksdirektoratet om salg av grunnkvote.
1049 eiere av kumelkkvote og 33 eiere av geitemelkkvote har søkt om salg, viser foreløpige tall.
Når så mange vil selge melkekvota ser det dramatisk ut, men det er et ledd i at flere bønder selv skal eie produksjonsressursene.
Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag
Tallene kommer fra Landbruksdirektoratet.
Både regjeringa og Bondelaget har som mål å redusere kvotekostandene og redusere delen leiekvoter. Årsaken er det grunnleggende ønsket om at den som produserer også skal eie produksjonsrettighetene. Regjeringa har det i Hurdalsplattformen, og Bondelaget har årsmøtevedtak fra 2019.
LES OPPKLARING KVOTEORDNINGEN FOR MELK HER
Helt i tråd med hva Bondelaget har jobbet for
I jordbruksavtalen fra 2023-oppgjøret kom det to viktige tiltak som har som hensikt å øke andelen eid melkekvote, og mindre leid kvote. Det første var skatteendringer, slik at salg av melkekvote fra 2024 beskattes som kapitalinntekt og ikke personinntekt.
En annen ordning som bidrar til salg fra flere som har leid ut melkekvote, men ikke har tenkt å gjenoppta egen produksjon, er at det i 2023 og 2024 ble 100 prosent privat salg av melkekvoter. De siste årene har minst 40 prosent av kvoten måtte selges til staten til en fast pris på 4 kroner per liter, og 60 prosent selges til markedspris. I 2025 vil man være tilbake til denne ordningen.
Ved fjorårets salgsrunde var hele 86 prosent av kvotene som ble solgt, fra eiendommer hvor det ikke var aktiv melkeproduksjon i 2023. Disse kvotene var da leid/bortdisponert til andre aktive melkeprodusenter, opplyser Landbruksdirektoratet (Les rapporten her). Gimming sier at det er grunn til å tro at mønsteret er det samme i år.
– Dette grepet gjør at de aktive melkeprodusentene selv eier melkekvotene, i stedet for at de skal betale leie til en som ikke lenger produserer melk. Dette er en bevisst styrking av den aktive bonden, og noe vi i Bondelaget har jobbet for, sier Gimming.
Tallene må analyseres
Gimming legger til at tallene ikke er ferdig analysert ennå.
– Tallene er høye, men vi vet lite om dette er kvoter som er solgt fra aktive melkeprodusenter eller om det er kvoter som har vært bortdisponert i lang tid. Det endelige bildet får vi i oktober, sier Gimming.