Om Bondelagskokken:
Bondelagskokken utnevnes annethvert år i regi av Norges Bondelag. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt fra bonde via kokk til forbruker. Sammen med utnevnelsen følger et stipend på 100 000 kroner. Stipendet skal benyttes på en måte som synliggjør de unike råvarene norske bønder produserer, samtidig som det skal bidra med å forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie.

Også i år mottok Norges Bondelag mange søknader fra engasjerte kokker med hjerte for norsk mat og matkultur. Den som passerte juryens nåløye i år var sunnmøringen Nils-Henning Nesje (40) bosatt i Langevåg i Sula kommune.

-Det å være Norges Bondelagskokk blir som å være lokalmatens ansikt utad i Norge, sier Nesje som fikk utmerkelsen under åpningen av Grüne Woche i Berlin fredag 20.januar. 

Kombinerer mat og reise

Juryleder og leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes er svært fornøyd med valget av den nye Bondelagskokken.

-Nils Henning Nesje har i en mange år jobbet med å kombinere mat og reiseliv, blant annet ved å arrangere «lokalmatsafari» på Vestlandet. Interessen for å utvikle turisme opp mot bønder, med gårdsbesøk og matopplevelser, er en voksende trend både i Norge og utlandet. Fokus på råvarer av høy kvalitet og et godt samarbeid med flere bønder, gjør Nils Henning til en god ambassadør for norske bønder, sier Lars Petter Bartnes.

Norsk mat er trenden

Juryen var enstemmig.

-Bondelagskokken må ha en lidenskap for norske råvarer og tradisjoner. Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier Bartnes.

Nesje har jobbet som kokk i 22 år og i flere av disse har han koblet lokalmat og reise. Målet har alltid vært å gi gjestene genuine mat- og drikkeopplevelser ispedd norsk tradisjon og natur. Denne kombinasjonen blir også viktig i de to årene han skal være Bondelagskokk.

-Dette interesserer stadig flere, enten de kommer fra Norge eller utlandet. Vi reiser mer og vi bruker mer penger på mat, sier han entusiastisk.

Til daglig driver Nesje firmaet «Mat med hjerte» som tar oppdrag for både private og næringslivet med blant matkurs, «kokk hjem» og arrangementer. I tillegg er han en del av kokkegruppen Chefs Dinners Norge. 

Vil utvikle matreiser

Stipendet på 100 000 kroner vil han bruker til å utvikle matreiser. Det vil si å få turistene «ut i felt» og møte de som produserer maten i deres omgivelser, enten det er på gården til bonden, på bryggeriet til de som lager øl eller på osteysteriet.

-Lokalmatbegrepet må vi hegne om. For å opprettholde kvaliteten på lokalmat må vi holde fast ved håndverket, mener Nesje.

Råvarer av topp kvalitet

Gode råvarer og et nært forhold til produsentene stimulerer den nye Bondelagskokken.

Vi lever i en tid der mange er interessert i norsk mat og som jakter på ekte opplevelser.  Dette gir oss en unik mulighet til å vise at vi har noen av de beste råvarene og produktene i verden. Det har for eksempel Tingvollost bevist med sitt råstoff i sin osteproduksjon.

Hva er lokalmat for deg?

--Jeg har et brennende engasjement for ureist mat, lokale råvarer og mat med identitet. Jeg er veldig opptatt av mat som finnes rett utenfor døren som f.eks løvetann, marikåpe og granskudd. Kortreist mat finner jeg innenfor kommunen min. Lokalmat finner jeg innenfor fylket, smiler Bondelagskokken, og legger til:

-Skal vi vinne frem med det ekte, må den lokale og håndbårne kunnskapen tilbake til den lokale maten. Det finnes for eksempel nesten ikke en bygd i Norge som ikke har sin egen lefse. Vær stolt og vis det frem! oppfordrer Nesje som til daglig driver firmaet «Mat med hjerte» som tar oppdrag for private og næringslivet med blant annet matkurs, «kokk hjem», produktutvikling og arrangementer. I tillegg er han en del av kokkegruppen Chefs Dinners Norge

Hva er ditt beste matminne?

-Da jeg som liten gutt fikk hjemmebakt loff som var raskt stekt i panna slik at den ble litt «toastet», servert med smør, lunken taretorsk og majones. Vi kobler minner til mat. Derfor er mat en god og effektiv måte å fortelle historier og knytte folk sammen, mener den nye Bondelagskokken.

I juryen:

Lars Petter Bartnes, juryleder og leder i Norges Bondelag

Kristin Krohn Devold, NHO reiseliv

Eivind Haalien, Norgesgruppen

Ingvild Skorpen Bøge, kjøkkensjef ved Spisekroken i Bergen og den første Bondelagskokken

 

Tidligere bondelagskokker:

Karla Linhave Siverts

2015/2016

Bodil Fjellestad Eikrem

2013/2014

Kurt Sverre Øraas

2011/2012

Jørn Lie

2010

Inge Johnsen

2009

Michael Forselius

2007/2008

Hanne Frosta

2006

Charlotte Omsted Mohn

2005

Harald Berger

2004

Ingvild Skorpen Bøge

2003