Lokallag feiret 150 år!

Av Amund Kind,
  • Tips en venn om denne siden

Stokke Bondelag 150 år ble feiret med god mat og marsipankake

Det er tydelig at en del landboforeninger ble stiftet rundt 1865. Torsdag var det Stokke Bondelags tur til å feire 150 år! Etter de tradisjonelle årsmøtesakene fikk årsmøtet både historiske tilbakeblikk og info om aktuelle saker, samt masse god mat og kaker på Gjennestad.

Lokallagsleder Trond Kristian Bettum  ledet årsmøtet

Først det tradisjonelle årsmøtet

Lokallagsleder Trond Kristian Bettum ønsket velkommen til jubileumsårsmøte og ble valgt til møteleder. Alle årsmøtesaker ble godkjent og valgkomitéens innstilling ble fulgt til punkt og prikke. Leder Trond Kristian Bettum ble gjenvalgt. Torbjørn Olsen og Helge Brattekværne hadde frasagt seg gjenvalg. Nye styremedlemmer ble Bjørn Dybo Breivik og Helge Skretting.

Vidar P. Andresens "historiske kvarter"

Historisk kvarter med gamle org.sjefen

Vidar P. Andresen, tidligere org.sjef i Vestfold Bondelag, var invitert for å fortelle om både lokal og nasjonal bondelagshistorie! Det ble som vanlig en spennende vandring i fra de tidligste landboforeningene på 1800-tallet, via teknnologisk utvikling og antall traktorer i Stokke, til store slag som EU-kampen, GATT og WTO i nyere tid. -Uten en så dyktig Bondelagsorganisasjon i ryggen i alle disse år, ville det vært dårlig stilt med norsk landbruk i dag, var Andresens klare konklusjon.

Vestfold Bondelag v Amund Kind gratulerte med jubileet og overleverte Bondelagsflagget

Orienteringer og gratulasjoner

Resten av kvelden ble en god kombinasjon av aktuelle orienteringer og jubileumsmarkering.

På bildet over får lokallagsleder Trond Kristian Bettum overrekt bondelagsflagget som en liten jubileumshilsen fra Vestfold Bondelag, ved rådgiver Amund Kind. Kind orienterte også om siste nytt og fokusområdene framover fra både Norges Bondelag og Vestfold Bondelag.

Årsmøtet fikk også høre om aktuelle saker og organiseringen av landbrukskontoret etter nyttår i den nye storkommunen Sandefjord fra landbrukssjef Terje Rasmussen.

Egen jubileumsberetning ble delt ut

I anledning 150 års jubileet hadde Stokke Bondelag fått laget en flott jubileumsberetning, som ble delt ut til gjester og medlemmer.

Kulturelle innslag ved Elfi Sverdrup

Kjøkkenet på Gjennestad vgs hadde som vanlig ordnet med nydelig mat og etter desserten ble det servert jubileumskake! Underveis i middagen underholdt Elfi Sverdrup med morsomme og korte sangsnutter.

Nytt styre i Stokke Bondelag

Og det ble mange klemmer og utdelte blomsterbuketter til Stokke Bondelag, blant annet fra de 3 Bygdekvinnelagene i Stokke. På bildet over har styret samlet sammen alle blomsterbuketter og strammet seg opp for fotografering. F.v Anne Elisabeth Dammen, Bjørn Dybo Breivik, Trond Kristian Bettum, Per Martin Lea og Tormod Nærland. Helge Skretting var ikke til stede.

Gratulerer til Stokke Bondelag og vel gjennomført jubileumsårsmøte!

 

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere