Landbruk på dagsorden under Arendalsuka!

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Debattpanel under debatt om matmakt og landbruk, Arendaluka 2017
Debatt om matmakt og landbruk under Arendalsuka 2017.

Landbruksduell, GMO-debatt, tekno-show og Bondepub er blant arrangementene Bondelaget inviterer til når Arendalsuka 2018 går av stabelen 13. til 18. august.

Arendalsuka er Norges største politiske verksted og Bondelaget er tilstede for å sette framtida til norsk mat og landbruk på dagsorden.
 

Hva er en framtidsretta landbrukspolitikk, vil de små gårdsbruka i distriktene forsvinne og klarer næringa å beholde tilliten hos den norske forbrukeren? Tirsdag 14. august inviterer vi til landbruksduell under Arendalsuka. Her stiller blant annet Terje Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp), Ingunn Foss (H) og Frøydis Haugen (Norges Bondelag). Debatten ledes av Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen. Les mer om arrangementet her.


Hvordan bruke gården som alternativ læringsarena i skolen? Dette kan du lære mer om når Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Norges Bondelag og Inn på tunet SA inviterer til seminar den 14. august. Les mer om arrangementet her.


Ny teknologi, særlig genredigering med CRISPR, er i ferd med å endre hvordan man kan utvikle dyr og planter for matproduksjon og tas i bruk i stort omfang verden over. Hvilke muligheter og utfordringer gir denne utviklingen for norsk land- og havbruk, og hvordan skal genredigert mat reguleres? Onsdag 15. august inviterer Bioteknologirådet, Bondelaget og flere andre aktører i verdikjeden for mat til GMO-debatt under Arendalsuka. Les mer om arrangementet her.
 

Hva skjer når vi slipper Google inn i fjøset? Sensorer, roboter og automatisering. Livet på den norske bondegården er ikke hva det en gang var. Hvordan lages egentlig maten vår i dag og hvilke muligheter skaper det for norsk landbruk? Onsdag 15. august kl. 17 - 19 inviterer Norges Bondelag, Felleskjøpet Agri og Norsk Landbrukssamvirke til tekno-show, debatt og mingling. Arrangementet starter med lett servering og noe godt i glasset. Les mer om arrangementet her.
 

For å avrunde en hektisk onsdag avslutter vi dagen med lave skuldre og god stemning når Bondelaget og Felleskjøpet Agri inviterer til Bondepub på Barrique fra kl. 19.30. Det blir minikonsert med Aslak Holm og selvfølgelig servering av god, norsk kvalitetsmat. Vi håper både tilreisende og kortreiste bondevenner tar turen innom! Les mer om arrangementet her.
 

Alle arrangementene er gratis og krever ikke påmelding. Velkommen skal du være!

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere