- Det pågår et arbeid om regelverket for økologisk lam, derfor er det ingen grunn til å blande sammen laks og lam, mener generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Et av kravene i EUs økologiregelverk er at sauer og lam skal ha fast liggeunderlag. Norge har et unntak fra dette regelverket, og spaltegulv er tillatt. Frankrike ser alt økoregelverk under ett, og vil nå ikke importere norsk økologisk laks fordi de mener norsk lam ikke tilfredsstiller økokravene.

- Det er ingen grunn til å blande sammen laks og lam, her skaper EU et handelshinder for Norge, sier Per Skorge, og slår fast at norske myndigheter må klare å ivareta både sjømatnæringa og lammeproduksjonen overfor EU.

Ulikt klima krever ulike løsninger

Sauer i fjøs med spaltegulv, som ikke er tillatt for økologiske sauer i EU.

Norge og Island har unntak fra EU-regelverket. Landene er i en særstilling med lang innefôringsperiode sammenlignet med andre land i EU, vi har lite eller ingen kornproduksjon i deler av landet, samtidig har vi mye sau, også sammenlignet med naboland med liknende klima og topografi. I andre land er det vanlig med talle av halm som liggeunderlag for dyra.

I Norge er det tillatt å ha strekkmetall eller spaltegulv over hele bingen. Dyra skal likevel ha tilgang til en bekvem, tørr og trekkfri liggeplass. Små lam skal ha tilgang til tett liggeunderlag med tilfredsstillende varmetekniske egenskaper.

Å bygge om sauefjøset fra spaltegulv til talle er en stor investering, og ofte vil hele fjøset måtte bygges på nytt. – Dersom sauen må ha fast dekke for å regnes som økologisk, vil det føre til store konsekvenser for disse sauebrukene. Det vil kreve store investeringer, og det er et spørsmål om bøndene vil legge om til konvensjonell produksjon eller legge ned drifta, sier Per Skorge.

Det er 669 produsenter av økologisk sau i Norge. Det er Vestlandet og Nord Norge som har flest økologisk sau i Norge. 42 % av alle økosauene er i disse landsdelene. Det er også her vi har dårligst tilgang på halm som kan brukes til liggeunderlag.

Landbruksministeren vil ta opp problemstillingen på møte med EU-kommisæren i september, og håper å få til en løsning med en tilpasningstekst i løpet av høsten.