Krever sterkere vern av matjorda

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Årlig bygges det ned 15 000 dekar dyrka og dyrkbar jord i Norge. Det tilsvarer 2100 fotballbaner.

- Verden trenger mer mat og alle må bidra. Da kan vi ikke fortsette å legge den beste matjorda under vei og kjøpesenter, skriver BygdekvinnelederKathrine Kleveland i et avisinnlegg.

- Hvert dekar matjord som blir omdisponert betyr 1000 færre brød på bordet - hvert år - i all framtid. Regnestykket er enkelt: Ett dekar jord som det dyrkes mathvete på gir om lag 500 kg hvete. Det går med en halv kilo hvete til å bake et brød. Nedbygging av matjord er rett og slett et ran av våre barnebarn og fra framtiden, heter det i innlegget der Kleveland krever sterkere vern av matjorda.

Bondelagets temaside jordvern

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere