Kortreist hest er best

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

- Med norske matvarer kan vi selv være vaktbikkjer for alt fra dyrevelferd til kjøttprosent.

Kommunikasjonssjef Ragna Kronstad, foto Eivor Eriksen.Det skriver kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Ragna Kronstad, i en kronikk på nrk.no/ytring.

- Lidenskap for mat er ikke trusselen. Det er derimot lidenskapen for lettjente penger. Mot denne trusselen kreves politisk vilje. Da kan vi ikke gi etter for enda mer frihandel, som fører til at den internasjonale storkapitalen bestemmer hva du og jeg skal spise. Med så mange mellomledd i jakten på profitt, er det heller ikke rart at uærlige krefter, som mafiaen, sniker seg inn, heter det.

- Mat er dessuten et av de områdene som store investeringsselskap satser rått på. De har nemlig skjønt for lengst at dette er en av verdens viktigste varer, som følge av befolkningseksplosjon og klimaendringer.

Er det ikke bra at vi selv kan være vaktbikkjer for vår egen mat, alt fra dyrevelferd til kjøttandel i pølsa? spør Kronstad i kronikken "Kortreist hest er best" og slår fast at: -  Da kreves en mat- og landbrukspolitikk som gjør det lønnsomt å produsere mat av våre egne ressurser der vi bor.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere