Koronavirus og dyr

Av Siv Iren Åmodt Moe,
  • Tips en venn om denne siden

Det er ikke påvist smitte av COVID-19 mellom dyr og mennesker.

Mattilsynet vurderer situasjonen slik at koronaviruset ikke utgjør en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr utgjør heller ikke en smittekilde for mennesker.

Koronavirus
• Det er ikke mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan smitte mennesker
• Det er ikke meldt om sykdomstilfeller hos dyr som følge av infeksjon med dette viruset
• Koronavirus på storfe er ikke det samme viruset som gir koronainfeksjon hos folk
• Personer med påvist smitte anbefales å begrense kontakten med matproduserende dyr
• Vær ekstra påpasselig med å overholde krav om ventetid når du har vært i kontakt med dyrehold i utlandet

Oppdatert 11.03.19 kl. 10:57

I en slik situasjon som vi er i kan det dukke opp en del spørsmål og mange lurer på om koronaviruset også kan spre seg blant dyr. Du kan lese Mattilsynets sak her.

Hvor kom viruset fra? 

Viruset antas å ha oppstått hos dyr, likevel er det ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr vil kunne utgjøre en smittekilde til COVID-19 for mennesker i Norge. Det er ikke meldt om sykdomstilfeller hos dyr som følge av infeksjon med dette viruset. 

Koronavirus på storfe smitter ikke til mennesker

Det finnes mange varianter av koronaviruset skriver Animalia på sin nettside. Fra norske forhold kjenner vi til flere typer hos flere dyrearter. Best kjent er koronaviruset hos storfe, der næringa har et eget kontrollprogram. Dette er ikke det samme viruset som gir koronainfeksjon hos folk. Ingen av disse smitter til eller gir sykdom hos mennesker. 

Føre-var

Det er fortsatt kunnskapshull om COVID 19-virussykdommen. Veterinærinstituttet anbefaler inntil videre at personer  med påvist koronavirussmitte, av føre-var-hensyn, begrenser sin kontakt med matproduserende dyr. Vi anbefaler våre medlemmer å følge de anbefalinger som kommer, og at de som alltid sørger for god håndhygiene og er årvåkne med hensyn til generelle smittehygeniske tiltak. 

Spesielt viktig er det at de som har besøkt dyrehold i utlandet overholder krav om ventetid før man har kontakt med dyr i Norge.

Vi oppdaterer saken løpende ettersom det blir lagt fram ny informasjon. 

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere