Kompromissløs kamp om såfrø
Alle midler tas i bruk for å få kontroll over verdens såfrømarked. Den amerikanske bonden David Runyon holdt på å miste gården i møte med en av verdens største såfrøprodusenter. Denne uken var han i Norge for å snakke om konskvensene av såfrøkrigen.
Bonden David Runyon dyrker soyabønner, hvete og mais i USA.
Runyon fortalte sin historie på Litteraturhuset denne uken, på første møtet i en landsdekkende foredragsturne arrangert av Nettverk for GMO-fri mat. Sammen med Bill Freese fra Centre for Food Safety i USA og Mariam Mayet fra African Centre for Biosafety i Sør-Afrika, fortalte han om sine erfaringer med bruk av genmodifiserte planter i jordbruket og de store såfrøselskapene.
Tilgang til såfrø er helt avgjørende for matproduksjon i verden. I dag er det fire multinasjonale selskaper som kontrollerer 50 prosent av såfrømarkedet, deriblant bioteknologigiganten Monsanto. Amerikanske bønder er blant de største brukere av genmodifiserte såfrø. Frøene er patentert av selskaper som markedsfører dem som motstandsdyktige mot skadedyr og kjemikalier, samt lover større avlinger og fortjeneste.
Runyon fortalte at konsekvensene av frøkampen er tydelige. For ti år siden kunne Runyon velge mellom 20-25 frøtyper når han skulle så. I dag er det kun fire sorter igjen. Mindre frøprodusenter er kjøpt opp av store selskaper, som utvikler genmodifiserte frø. Patenter er en viktig årsak til monopolisering av såfrøsektoren. For mais og raps er det nærmest umulig å finne såfrø som ikke er genmodifisert.
Støttet Runyon
Bill Freese, senioranalytiker ved Centre for Food Safety, en organisasjon som jobber for biologisk og bærekraftig jordbruk i USA, støtter Runyons kamp mot genmodifiserte frø.
- Vi må fokusere på de genmodifiserte plantene som faktisk vokser og ikke på science fiction versjonen, sa han.
- Produktene holder ikke hva de lover. Etter to tiår med genmodifiserte planter har vi fortsatt ikke ett eksempel på at disse plantene gir større avlinger, har økt vitamininnhold, tåler salt bedre eller har andre fordeler naturlig utviklede planter ikke har.
Verdens beste genteknologilov
Norges genteknologilov omtales som verdens beste. Ikke bare fordi den sier nei til all GMO, men fordi den i tillegg til dokumentasjon av konsekvensen stiller krav til etikk, bærekraftig produksjon og samfunnsnytte, både i Norge og der den produseres. Nettverk for GMO-fri mat jobber for å spre kunnskap om sunn skepsis til genmodifisering.
Lik Nettverk for GMO-fri mat og fôr på facebook: facebook.com/neitilgmo