Den 27. april avga energi- og miljøkomiteen sin innstilling til regjeringas klimamelding som staker ut den videre kursen for Norges klimaarbeid.

I behandlingen av regjeringas klimamelding understreker et flertall på Stortinget betydningen av Paris-avtalens mål om at klimaarbeidet ikke må gå på akkord med matproduksjon og hensyn til matsikkerhet. Bondelaget er positive til flertallets merknad.

- Paris-avtalen gir et klokt utgangspunkt for videre klimaarbeid og jeg er glad for at et flertall på Stortinget er av samme oppfatning, sier Gimming.

Bondelaget er også positive til at regjeringspartiene sammen med Senterpartiet og Krf fastslår at tiltak med sikte på å redusere klimagassutslipp fra jordbruket skal være kunnskapsbaserte og kunne beregnes med relativt sikre metoder.

- Det pågår nå flere prosesser for å hente inn mer kunnskap som skal ligge til grunn for videre arbeid, blant annet for å forbedre jordbrukets utslippsregnskap og metoder for å bedre fange opp effekten av klimatiltak som gjøres i næringa, sier Gimming.

Det er også støtte fra et flertall på Stortinget for å inngå en frivillig avtale om utslippskutt mellom staten og jordbruksnæringa. Bondelaget er positive til dialog om rammene for en slik avtale.
 

Forutsetter at EU ikke bremser norsk skogsatsing

Regjeringa får grønt lys til å forhandle med EU om en formell tilknytning til deres klimaregelverk. Dette vil også innebære at Norge må følge EUs regelverk for bokføring av klimagassutslipp fra skog og jord (LULUCF). Bondelaget har tidligere advart mot at en tilknytning til EUs klimaregelverk kan legge begrensninger for norske ambisjoner om økt bruk av skog til klimaløsninger og verdiskaping i Norge. Norge kan også ende opp med å måtte bokføre ekstra klimagassutslipp som følge av økt avvirkning av egen skog.

I innstillingen fastslår Høyre, Frp, Senterpartiet, Venstre og Krf at de forutsetter at regjeringen sørger for at Norge får en kompensasjon som reflekterer at Norge er et viktig skogland med de forhold som særpreger vårt skogbruk når det forhandles om tilknytning til EUs klimaregler, og at Norge aktivt utnytter handlingsrommet som ligger i regelverket.

- Jeg er glad for at regjeringa har fått en tydelig marsjordre fra Stortinget, med sine egne partikollegaer i spissen. En forutsetning for at Norge skal knytte seg til EUs klimaregime må være det ikke legger bånd på bruken av norske skogressurser som er en viktig del av vårt grønne skifte, sier Gimming.

 

Ber regjeringa vurdere handlingsplan for biogass

I komiteens innstilling foreslår også et flertall på Stortinget at regjeringa må vurdere behovet for en handlingsplan for biogass. Bondelaget er positive til initiativet og mener det trengs sterkere virkemidler om Stortingets biogassmål skal nås.

- Stortinget vedtok nylig et mål om at 30 prosent av norsk husdyrgjødsel skal bli til biogass. Skal vi nå det målet trengs sterkere virkemidler, og en handlingsplan kan bidra til å sette ytterligere fart på arbeidet. Det er egentlig bare tida og veien, sier Gimming.

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) tidligere har lovet å gi sterkere insentiver for at avfallsselskaper skal ta imot husdyrgjødsel i biogassanlegg.