Klart for nordisk toppoppgjør i mat

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Prisen EMBLA deles ut i København torsdag 24.august 2017

Torsdag 24.august skal de beste aktørene innen matproduksjon og matformidling i Norden kåres.

Da skal vinnerne av den nyetablerte matprisen Embla offentligjøres i København. Prisutdelingen skjer i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

De nordiske bondeorganisasjonene står bak prisen der målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Det er ingen tvil om at kandidatene fra de nordiske landene holder en høy kvalitet og at konkurransen for å vinne frem er hard. Likevel har jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, tro på norske vinnersjanser.

- Norge har helt klart gode vinnersjanser i flere av kategoriene med våre gode produsenter av både råvarer, foredling og formidling! sier Lars Petter Bartnes.

Sterke finalister

Det er nominert kandidater fordelt på syv kategorier fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene.

De som kjemper om å nå helt til topps fra Norge er:

1. Tingvollost - Årets mathåndverker (Møre og Romsdal)

2. Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda - Årets råvareprodusent (Hedmark og Oppland)

3. North Sea Salt Works - Årets matgründer (Møre og Romsdal, øya Gossen)

4. Geitmyra matkultursenter - Årets mat til barn og unge (Oslo)

5. Matmagasinet NORD - Årets matformidler (Oslo)

6. Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros - Årets matdestinasjon (Trøndelag)

7. Hurtigruten - Årets mat til mange (Troms)

En felles nordisk jury vil avgjøre hvem som går av med seieren i de ulike klassene. Den norske juryen består av kokk Even Ramsvik, redaktør Anya Seeberg Liaaen, Matmagasinet Nord og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelaget.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere