Klart for nordisk toppoppgjør i mat

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Prisen EMBLA deles ut i København torsdag 24.august 2017

Torsdag 24.august skal de beste aktørene innen matproduksjon og matformidling i Norden kåres.

Da skal vinnerne av den nyetablerte matprisen Embla offentligjøres i København. Prisutdelingen skjer i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

De nordiske bondeorganisasjonene står bak prisen der målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Det er ingen tvil om at kandidatene fra de nordiske landene holder en høy kvalitet og at konkurransen for å vinne frem er hard. Likevel har jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, tro på norske vinnersjanser.

- Norge har helt klart gode vinnersjanser i flere av kategoriene med våre gode produsenter av både råvarer, foredling og formidling! sier Lars Petter Bartnes.

Sterke finalister

Det er nominert kandidater fordelt på syv kategorier fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene.

De som kjemper om å nå helt til topps fra Norge er:

1. Tingvollost - Årets mathåndverker (Møre og Romsdal)

2. Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda - Årets råvareprodusent (Hedmark og Oppland)

3. North Sea Salt Works - Årets matgründer (Møre og Romsdal, øya Gossen)

4. Geitmyra matkultursenter - Årets mat til barn og unge (Oslo)

5. Matmagasinet NORD - Årets matformidler (Oslo)

6. Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros - Årets matdestinasjon (Trøndelag)

7. Hurtigruten - Årets mat til mange (Troms)

En felles nordisk jury vil avgjøre hvem som går av med seieren i de ulike klassene. Den norske juryen består av kokk Even Ramsvik, redaktør Anya Seeberg Liaaen, Matmagasinet Nord og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelaget.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere