Kjøp riktig lysarmatur og spar penger

Publisert 10.12.2013
  • Tips en venn om denne siden

Riktig valg av armaturer vil spare bonden for mange penger og mye bry.

Bildet viser overopphetet tenner i en lysrørarmatur, Thor Kr. Adolfsen.Det finnes i dag to hovedtyper av lysrørarmaturer. Den mest moderne er elektronisk styrt og det er liten fare for overoppheting. Den gamle typen, som fortsatt er i salg, styres av en tenner og en såkalt magnetisk ballast som ser ut som en transformator. Ballasten og tenneren samarbeider om å tenne lysrøret. Dersom lyset blinker litt før det tennes permanent, har du antakelig lysrørarmatur av den gamle typen.

Styreleder i Landbrukets brannvernkomité, Pål-Arne Oulie, oppfordrer bønder til å ha gode rutiner for vedlikehold av gamle lysrørarmaturer.

- Gamle lysrørarmaturer har en tendens til å stå og blinke når rørene er i ferd med å bli utslitte. Dette kan medføre varmgang i både tenner og ballast som av og til kan føre til brann. Det er derfor svært viktig å skifte tennere straks blinking oppstår.

Selv om man har såkalte gamle lysrørarmaturer, forklarer Oulie at mye av problemet kan løses ved å skifte tennere. Det finnes tennere med en egen restartknapp og tennere som styrer alt elektronisk.

- Ved bruk av slike moderne tennere, vil faren for overoppheting og brann reduseres vesentlig, sier Oulie.

Oulie er også opptatt av å velge riktig tetthetsklasse som oppgis som et IP-nummer. IP 56 skal tåle vann fra en høytrykksspyler, mens IP 44 skal tåle vann fra en hageslange.

Pål-Arne Oulie, foto: Eivor Eriksen.- Ved feil valg av IP-klasse, kan lysrørarmaturer og annet elektrisk materiell lett få inntrengning av fuktighet. Dette kan medføre krypstrømmer, ustabil drift og brann, sier Oulie.

Ved kjøp av nye lysrørarmaturer er det viktig å beskrive overfor installatøren hva slags miljø armaturene skal stå i. Korrosive gasser kan medføre sterk korrosjon.

- Dessverre har vi eksempler på at lysrørarmaturer måtte skiftes etter relativt kort tid. Installatøren hadde ikke nok kunnskap om miljøet i et dyrefjøs. Armaturen korrodert fort. Dette medførte utskifting av samtlige armaturer til stor kostnad og mye bryderi for bonden, sier Oulie.

Lenke direkte til praktiske råd

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere