Kjempar om å bli Årets lokallag

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Alle fylkeslaga i Bondelaget kårar kvart år Årets lokallag. Tittelen går til eit lokallag som har gjort ein spesielt bra innsats i året som gjekk. 18 lokallag kjempar no om den gjeve tittelen Årets lokallag 2017, som blir kåra på årsmøtet i Norges Bondelag på Lillehammer i juni. 

Malvik Bondelag vart kåra til Årets Lokallag i Sør-Trøndelag. Her mottar Arve Ørsjødal og Paul Vikhammer frå lokallaget prisen frå fylkesleiar i Sør-Trøndelag, Kari Åker. Laget har jobba spesielt mykje med jordvern i 2017. 

Enebakk Landbrukslag fekk den gjeve prisen for Årets lokallag i Akershus, mellom anna for jobben med rovdyrpolitikk.  På bildet: Jørgen Tohorshov frå Enebakk, Sigurd Enger, leiar i Akershus, Elin Slette, leiar i Enebakk landbrukslag og Eli Berven, nestleiar i Akershus.

Olav Botnevik med diplomet for årets lokallag

Leiar i Os Bondelag, Olav Botnevik med det synlege provet på at laget er Årets lokallag i Hordaland. Laget fylte 150 år i 2017 og hadde ekstra stor aktivitet i samband med jubileet.

Skiptvet Bondelag har mellom anna vore med på å lage kunstutstilling i året som gjekk. Lokallaget vart kåra til Årets Lokallag i Østfold, og fekk prisen frå fylkesleiar Svend Arild Uvaag. 

Nes og Helgøya Bondelag har gått i bresjen for dugnadsfiber til fleire hundre husstandar på Nes og Helgøya, og fekk prisen som Årets Lokallag i Hedmark. Her er lokallagsleiar Mari Gjestvang og fylkesleiar Erling Aas-Eng.  

Andebu Bondelag feira 150-årsjubileem med stor aktivitet i 2017, og toppa det heile med å bli kåra til Årets lokallag i Vestfold. Her er organisasjonssjef Elin Røed, fylkesstyremedlem Karine Huseby og Alf Solberg, Kristian Nilsson og Erik Grytnes frå Andebu Bondelag. 

Alta Bondelag vart kåra til Årets lokallag i Finnmark, mellom anna for innsatsen med å arrangere Open Gard og jobbe for jordvern. Lokallagsleiar Lasse Johnsen mottok prisen frå  fylkesleiar Grete-Liv Olaussen. 

Gjerpen og Solum Bondelag er Årets lokallag i Telemark. Dei har høg aktivitet og ein god informasjonsstrategi. Her er Ivar Gulseth, Johan Martin Tovslid, Nina Nærum og Helene Hoppestad frå styret i lokallaget. 

Kjell Arne Heggheim med det synlege provet på at Kjølsdalen Bondelag er Årets lokallag i Sogn og Fjordane. Dei får prisen mellom anna for det gode vervearbeidet sitt. 

Lier Bondelag er Årets lokallag i Buskerud. Leiar Wiggo Andersen og resten av styret mottok prisen for sine høge aktivtet gjennom mange år. 

Ørskog Bondelag vart kåra til Aktivit Lokallag i Møre og Romsdal, og kunne ta imot vandrepremieren, trekofferten. Her er fylkesleiar Oddvar Mikkelsen, leiar Knut Ivar Bøe og nestleiar Eli Sjåstad i Ørskog Bondelag, og styremedlem i Norges Bondelag, Birte Usland. Ørskog Bondelag har eit høgt aktivitetsnivå og jobbar med mange ulike saker gjennom året.

Guro Hem Vevstad frå Gjerstad Bondelag tar imot prisen for Årets lokallag i Aust-Agder frå nestleiar i fylkesstyret, Marit Gunn Tveit. Åseral Bondelag fekk prisne som Årets lokallag i Vest-Agder. 

Tromsøysund Bondelag er Årets lokallag i Troms. Leiar Ellinor Jensen fekk prisen av dåverande fylkesleiar, Asgeir Slåttnes. 

Linda Suleng frå Østre Toten Bondelag med det synleget provet på at laget er Årets lokallag i Oppland. 

Leksvik Bondelag er Årets Lokallag i Nord-Trøndelag. Lokallagsleiar Morten Stefan Berg fekk prisen frå fylkesleiar Borgny Grande. 

Vefsn Bondelag fekk prisen for Årets Lokallag i Nordland, mellom anna for det gode vervearbeidet sitt. Lokallagsleiar Roger Eliassen tok imot prisen frå fylkesleiar Ståle Nordmo. 

I Rogaland var det Bjerkreim Bondelag som stakk av med tittelen Årets Lokallag. Bildet er tatt i samband med bålaksjonen i januar 2017, eitt av mange arrangement i regi av det aktive lokallaget i fjor.

 

 

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere