Karla er den nye bondelagskokken

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Karla Linhave Siverts (27) vil lære forbrukerne å bruke alle deler av dyret i matlagingen sin.


Karla Linhave Siverts er bondelagskokken 2015-2016. Her holder hun et brett med oksehaler.

- Nordmenn er veldig flinke til å bruke filet og kjøttdeig i matlagingen sin. Som bondelagskokk vil jeg jobbe for å lære bort hvordan man også kan utnytte de andre kjøttstykkene på dyret, sier Siverts.

Siverts, som er kjøkkensjef på restauranten Smalhans på St.Hanshaugen i Oslo, håper at økt kunnskap om oksehaler, svinenakke, skank og andre stykningsdeler vil gjøre at forbrukerne etterspør disse delene i matbutikken.

- Forbrukeren har stor makt. Jeg håper folk lar seg inspirere av matlagingen min og at det igjen fører til at andre kjøttstykker blir mer tilgjengelig for folk flest, sier Siverts.

Stipendmidlene brukes i samarbeid med bonden

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendmidlene på 100.000 kroner skal brukes i samarbeid med bonden.

Siverts er veldig glad for å ha blitt den nye bondelagskokken, og gleder seg til å se hva de to årene som bondelagskokk vil bringe.

- Jeg er sikker på at jeg kommer til å møte veldig mange mennesker, både bønder og andre som er opptatt av de samme tingene som meg, som jeg ikke ville ha møtt ellers. Så tror jeg tiden som bondelagskokk vil gi mange spennende opplevelser og at jeg kommer til å lære masse, tror Siverts.

Stipendmidlene blir trolig brukt i et blogg-, bok-, eller tv-prosjekt.

Vil vite hvor maten kommer fra

Hun er opptatt av å bruke råvarer av høy kvalitet i matlagingen sin, og har lenge samarbeidet med matprodusenter som leverer de råvarene hun ønsker.

- Jeg liker å vite hvor maten kommer fra, og synes rett og slett jeg får bedre smaker av å samarbeide tett med ulike matprodusenter. Produktutviklingen på norsk mat og norske råvarer har vært enorm de siste årene. Utvalget har aldri vært større.

-Gjort seg bemerket i ung alder

Karla Linhave Siverts (27) ble lansert som bondelagskokken 2015-2016 under åpningen av den norske standen på Grüne Woche (IGW) i Berlin fredag. Hun er den tiende i rekken av bondelagskokker, og mottar stipendet fra Norges Bondelag på 100.000 kroner.

Ifølge juryleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, var juryen enstemmig.

- Karla har til tross for sin unge alder gjort seg bemerket som kjøkkensjef. Med sitt fokus på gode norske råvarer har hun for lengst etablert samarbeid med bønder som leverer de råvarene hun ønsker. Med litt utradisjonelle stykningsdeler på menyen er hun en ambassadør for hva den norske forbrukeren vil etterspørre i tida som kommer. Norges Bondelag ser fram til å samarbeide med henne i de neste to årene, sier Bartnes.

Med 38 søknader var det denne gangen rekordmange kokker og kjøkkensjefer som ønsket å bli den nye bondelagskokken.

- Bondelagskokken må ha en lidenskap for norske råvarer og stolte matprodusenter. Vi vil at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier Bartnes.

Les mer:Rollen som bondelagskokk

I juryen:

Lars Petter Bartnes, juryleder og leder i Norges Bondelag

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

Eivind Haalien, Norgesgruppen

Ingvild Bøge, Bondelagskokken 2003

Bodil Fjellestad Eikrem, Bondelagskokken 2013-2014

 

Om bondelagskokken:

Norges Bondelag er den største fagorganisasjonen for bønder i Norge. Med nesten 62.000 medlemmer jobber Bondelaget for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet.

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendet på 100.000 kroner deles ut annethvert år, og skal brukes i samarbeid med bonden.

 

Tidligere bondelagskokker:

Bodil Fjellestad Eikrem

2013/2014

Kurt Sverre Øraas

2011/2012

Jørn Lie

2010

Inge Johnsen

2009

Michael Forselius

2007/2008

Hanne Frosta

2006

Charlotte Omsted Mohn

2005

Harald Berger

2004

Ingvild Skorpen Bøge

2003

 

 

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, tlf. 90 08 45 76

Marthe Haugdal, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag, tlf. 95 88 04 03

Nedskalering av melkeproduksjonen

- Vårt fokus er å finne den løsningen som smerter minst for den aktive bonden, og at det fortsatt skal være melkeproduksjon i hele landet, sier Bartnes.

Dokumentar Uår på NRK: Når tørken rammer bonden

I dokumentarfilmen Uår følger vi melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg i Østfold som drar til Malawi i Øst-Afrika etter å ha opplevd den verste tørkesommeren i Norge i nyere tid. Turen ble en vekker på flere måter.

Valgresultatet: - Tydelige signaler

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, mener valgresultatet er et tydelig signal om at distrikts- og klimapolitikk blir stadig viktigere for folk. Her skal landbruket spille en viktig rolle.

Landbrukspodden med Marit Haugen

Landbrukspodden: Tine om krevende tider for norsk melk

Denne høsten skal faglaga og staten legge en plan for hvordan vi skal håndtere utfasinga av Jarlsberg-eksporten. Klarer vi å lande på beina? Dette er tema når Marit Haugen, nyvalgt styreleder i TINE, er gjest i ukas episode.

Veterinærvakten i distriktene videreføres

I dag kom nyheten om at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland snur om endringer i veterinærvaktordningen etter press fra blant andre Bondelaget. Dermed fortsetter dagens ordning som før.

Landbrukspodden om klimamerking

Landbrukspodden: Gir klimamerking oss mer bærekraftig mat?

Flere store selskaper i matbransjen har lansert egne klimamerker. Fører dette til en mer bærekraftig matproduksjon? Det er tema når Vilde Haarsaker, klimaekspert i AgriAnalyse, og Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke er gjester i ukas episode

Nordiske bønder diskuterer klima, handel og antibiotika

Klima, handel og antibiotika var tema som var oppe til diskusjon då bondeleiarar frå dei nordiske landa nyleg møttest til sitt årlege møte i Reykjavik. Forventingane på klima er store i alle land, men berre Noreg har konkrete krav om kutt.

Saltsteinforbud gir store ulemper

Når villreinen er borte og de gamle salteplassene er stengt, er det ikke lenger behov for et totalforbud mot saltsteiner i Nordfjella, mener beitebrukerne.

Feil å inngå avtale

-Vi mener det ut fra klimahensyn er feil av regjeringen å inngå en handelsavtale fra land som Brasil og Argentina, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
januar

Kornkonferansen 2020

Oslo Kongressenter
Tirsdag
21
januar

Øko 2020

X Meeting Point,Hellerudsletta
Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

Våre samarbeidspartnere