Karla er den nye bondelagskokken

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Karla Linhave Siverts (27) vil lære forbrukerne å bruke alle deler av dyret i matlagingen sin.


Karla Linhave Siverts er bondelagskokken 2015-2016. Her holder hun et brett med oksehaler.

- Nordmenn er veldig flinke til å bruke filet og kjøttdeig i matlagingen sin. Som bondelagskokk vil jeg jobbe for å lære bort hvordan man også kan utnytte de andre kjøttstykkene på dyret, sier Siverts.

Siverts, som er kjøkkensjef på restauranten Smalhans på St.Hanshaugen i Oslo, håper at økt kunnskap om oksehaler, svinenakke, skank og andre stykningsdeler vil gjøre at forbrukerne etterspør disse delene i matbutikken.

- Forbrukeren har stor makt. Jeg håper folk lar seg inspirere av matlagingen min og at det igjen fører til at andre kjøttstykker blir mer tilgjengelig for folk flest, sier Siverts.

Stipendmidlene brukes i samarbeid med bonden

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendmidlene på 100.000 kroner skal brukes i samarbeid med bonden.

Siverts er veldig glad for å ha blitt den nye bondelagskokken, og gleder seg til å se hva de to årene som bondelagskokk vil bringe.

- Jeg er sikker på at jeg kommer til å møte veldig mange mennesker, både bønder og andre som er opptatt av de samme tingene som meg, som jeg ikke ville ha møtt ellers. Så tror jeg tiden som bondelagskokk vil gi mange spennende opplevelser og at jeg kommer til å lære masse, tror Siverts.

Stipendmidlene blir trolig brukt i et blogg-, bok-, eller tv-prosjekt.

Vil vite hvor maten kommer fra

Hun er opptatt av å bruke råvarer av høy kvalitet i matlagingen sin, og har lenge samarbeidet med matprodusenter som leverer de råvarene hun ønsker.

- Jeg liker å vite hvor maten kommer fra, og synes rett og slett jeg får bedre smaker av å samarbeide tett med ulike matprodusenter. Produktutviklingen på norsk mat og norske råvarer har vært enorm de siste årene. Utvalget har aldri vært større.

-Gjort seg bemerket i ung alder

Karla Linhave Siverts (27) ble lansert som bondelagskokken 2015-2016 under åpningen av den norske standen på Grüne Woche (IGW) i Berlin fredag. Hun er den tiende i rekken av bondelagskokker, og mottar stipendet fra Norges Bondelag på 100.000 kroner.

Ifølge juryleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, var juryen enstemmig.

- Karla har til tross for sin unge alder gjort seg bemerket som kjøkkensjef. Med sitt fokus på gode norske råvarer har hun for lengst etablert samarbeid med bønder som leverer de råvarene hun ønsker. Med litt utradisjonelle stykningsdeler på menyen er hun en ambassadør for hva den norske forbrukeren vil etterspørre i tida som kommer. Norges Bondelag ser fram til å samarbeide med henne i de neste to årene, sier Bartnes.

Med 38 søknader var det denne gangen rekordmange kokker og kjøkkensjefer som ønsket å bli den nye bondelagskokken.

- Bondelagskokken må ha en lidenskap for norske råvarer og stolte matprodusenter. Vi vil at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier Bartnes.

Les mer:Rollen som bondelagskokk

I juryen:

Lars Petter Bartnes, juryleder og leder i Norges Bondelag

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

Eivind Haalien, Norgesgruppen

Ingvild Bøge, Bondelagskokken 2003

Bodil Fjellestad Eikrem, Bondelagskokken 2013-2014

 

Om bondelagskokken:

Norges Bondelag er den største fagorganisasjonen for bønder i Norge. Med nesten 62.000 medlemmer jobber Bondelaget for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet.

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendet på 100.000 kroner deles ut annethvert år, og skal brukes i samarbeid med bonden.

 

Tidligere bondelagskokker:

Bodil Fjellestad Eikrem

2013/2014

Kurt Sverre Øraas

2011/2012

Jørn Lie

2010

Inge Johnsen

2009

Michael Forselius

2007/2008

Hanne Frosta

2006

Charlotte Omsted Mohn

2005

Harald Berger

2004

Ingvild Skorpen Bøge

2003

 

 

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, tlf. 90 08 45 76

Marthe Haugdal, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag, tlf. 95 88 04 03

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Geno, Gartnerhallen og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) går inn på eiersiden i prosjektet Klimasmart Landbruk. Prosjektet er landbruksnæringas viktigste fellesinnsats for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk.

Ku

Om kjøtt og klima

Her finn du 10 fakta om kjøtt og klima, og om utslepp frå det norske landbruket.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening 2

Åpen Gård feirer 30 år!

I dag åpner påmeldingen for lokallag som ønsker å bli med på jubileumsfeiringen og arrangere Åpen Gård. Siden oppstarten i 1988 har Åpen Gård vokst fram til å bli Bondelagets største nasjonale arrangement.

Lars Petter Bartnes. Foto: Håvard Zeiner.

Omkamper i landbrukspolitikken

Den nye Solbergregjeringa peker nok en gang på liberalisering og frihet som løsningen for landbruket. – Dette gir den motsatte effekten av hva regjeringa hevder er målet deres. Vi trenger ei regjering som vil satse på landbruket som ei framtidsnæring. Da må regjeringa vise vilje og ha en politikk for å utnytte alle de gode mulighetene i jordbruket over hele landet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Omvisning på den magiske fabrikken, biogassanlegget i Vestfold

Krever at Stortinget tar møkkagrep

Norges Bondelag mener Stortinget må stimulere til at mer husdyrgjødsel bli til fornybart drivstoff. – Mer husdyrgjødsel på tanken vil redusere klimagassutslippene både fra landbruket og transportsektoren. Dette er en unik klimamulighet for Norge som jeg håper norske politikere griper, sier Bjørn Gimming, 1. nestleder i Norges Bondelag.

ulvejakt, lisenfelling

Rekordmange ulvekull registrert i vinter

Aldri før har Rovdata registrert så mange ulver og ynglinger i Norge. -Tallenes tale er klar, den norske delbestanden av ulv vokser, selv med lisensfelling og skadefelling, sier Einar Frogner, styremedlem og rovdyransvarlig i Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde: Okser. En av de tre dødsulykkene i landbruket i fjor skjedde ved at en bonde ble stanget ihjel av okser.

Historisk lavt tall

Tre personer døde i ulykker knyttet til arbeid i landbruket i fjor. - Tre omkomne personer er tre for mye, men vi er glad for den positive utviklinga, og vil fortsette å jobbe for at vi unngår slike ulykker, sier Birte Usland.

Bra at jakta fortsetter

WWF Norge fikk ikke medhold i Oslo tingrett om at lisensfellingen av ulv må stanses. Norges Bondelag mener det er en riktig beslutning.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
04
februar

AU-møte

Landbrukets hus
Onsdag
05
februar

Styremøte

Landbrukets hus
Mandag
10
februar

Rapportlansering: status for seterdrifta

Landbrukets Hus , Hollendergata 5, møterom Låven

Våre samarbeidspartnere