Karla er den nye bondelagskokken

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Karla Linhave Siverts (27) vil lære forbrukerne å bruke alle deler av dyret i matlagingen sin.


Karla Linhave Siverts er bondelagskokken 2015-2016. Her holder hun et brett med oksehaler.

- Nordmenn er veldig flinke til å bruke filet og kjøttdeig i matlagingen sin. Som bondelagskokk vil jeg jobbe for å lære bort hvordan man også kan utnytte de andre kjøttstykkene på dyret, sier Siverts.

Siverts, som er kjøkkensjef på restauranten Smalhans på St.Hanshaugen i Oslo, håper at økt kunnskap om oksehaler, svinenakke, skank og andre stykningsdeler vil gjøre at forbrukerne etterspør disse delene i matbutikken.

- Forbrukeren har stor makt. Jeg håper folk lar seg inspirere av matlagingen min og at det igjen fører til at andre kjøttstykker blir mer tilgjengelig for folk flest, sier Siverts.

Stipendmidlene brukes i samarbeid med bonden

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendmidlene på 100.000 kroner skal brukes i samarbeid med bonden.

Siverts er veldig glad for å ha blitt den nye bondelagskokken, og gleder seg til å se hva de to årene som bondelagskokk vil bringe.

- Jeg er sikker på at jeg kommer til å møte veldig mange mennesker, både bønder og andre som er opptatt av de samme tingene som meg, som jeg ikke ville ha møtt ellers. Så tror jeg tiden som bondelagskokk vil gi mange spennende opplevelser og at jeg kommer til å lære masse, tror Siverts.

Stipendmidlene blir trolig brukt i et blogg-, bok-, eller tv-prosjekt.

Vil vite hvor maten kommer fra

Hun er opptatt av å bruke råvarer av høy kvalitet i matlagingen sin, og har lenge samarbeidet med matprodusenter som leverer de råvarene hun ønsker.

- Jeg liker å vite hvor maten kommer fra, og synes rett og slett jeg får bedre smaker av å samarbeide tett med ulike matprodusenter. Produktutviklingen på norsk mat og norske råvarer har vært enorm de siste årene. Utvalget har aldri vært større.

-Gjort seg bemerket i ung alder

Karla Linhave Siverts (27) ble lansert som bondelagskokken 2015-2016 under åpningen av den norske standen på Grüne Woche (IGW) i Berlin fredag. Hun er den tiende i rekken av bondelagskokker, og mottar stipendet fra Norges Bondelag på 100.000 kroner.

Ifølge juryleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, var juryen enstemmig.

- Karla har til tross for sin unge alder gjort seg bemerket som kjøkkensjef. Med sitt fokus på gode norske råvarer har hun for lengst etablert samarbeid med bønder som leverer de råvarene hun ønsker. Med litt utradisjonelle stykningsdeler på menyen er hun en ambassadør for hva den norske forbrukeren vil etterspørre i tida som kommer. Norges Bondelag ser fram til å samarbeide med henne i de neste to årene, sier Bartnes.

Med 38 søknader var det denne gangen rekordmange kokker og kjøkkensjefer som ønsket å bli den nye bondelagskokken.

- Bondelagskokken må ha en lidenskap for norske råvarer og stolte matprodusenter. Vi vil at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier Bartnes.

Les mer:Rollen som bondelagskokk

I juryen:

Lars Petter Bartnes, juryleder og leder i Norges Bondelag

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

Eivind Haalien, Norgesgruppen

Ingvild Bøge, Bondelagskokken 2003

Bodil Fjellestad Eikrem, Bondelagskokken 2013-2014

 

Om bondelagskokken:

Norges Bondelag er den største fagorganisasjonen for bønder i Norge. Med nesten 62.000 medlemmer jobber Bondelaget for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet.

Bondelagets kokkestipend skal synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer og forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt mellom bonde, via kokk til forbruker. Stipendet på 100.000 kroner deles ut annethvert år, og skal brukes i samarbeid med bonden.

 

Tidligere bondelagskokker:

Bodil Fjellestad Eikrem

2013/2014

Kurt Sverre Øraas

2011/2012

Jørn Lie

2010

Inge Johnsen

2009

Michael Forselius

2007/2008

Hanne Frosta

2006

Charlotte Omsted Mohn

2005

Harald Berger

2004

Ingvild Skorpen Bøge

2003

 

 

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, tlf. 90 08 45 76

Marthe Haugdal, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag, tlf. 95 88 04 03

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Meld deg på Øko2020!

Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

Er kjøtt bærekraftig

Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
januar

Kornkonferansen 2020

Oslo Kongressenter
Tirsdag
21
januar

Øko 2020

X Meeting Point,Hellerudsletta
Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

Våre samarbeidspartnere