JUS: Når tomta du solgte grenser til elv

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Hovedregelen er klar: Fradelte tomter inntil vassdrag omfatter også grunnen under vassdraget.

Illustrasjonsfoto: Ida Marie Ruud.Utgangspunktet er derfor at fradeling og salg av en eiendom som støter ned til et vassdrag eller sjø, også omfatter eiendomsretten ut i vassdraget eller sjøen skriver fagsjef og advokat Ole Jacob Helmen i artikkelen "Går eiendomsretten til fraskilt tomt ut i tilgrensende vassdrag?

Det finnes unntak; Det er hva partene må antas å ha ment med ordlyden i avtale og skylddelingsforretning som må legges til grunn for avgjørelsen, skriver Helmen med henvisning til en avgjørelse i Høyesterett. - Det stilles imidlertid strenge beviskrav for at det er avtalt noe annet enn hovedregelen, heter det.

Artikkelen er en del i serien "Jus i landbruket" som tidligere har stått på trykk i Bondebladet.

Alle artiklene "Jus i landbruket"

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere