Jordbruksoppgjøret: Nye forhandlingsmøter lørdag kveld

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Forhandlingsutvalget til Norges Bondelag
Forhandlingsutvalget til Norges Bondelag fotografert før jordbrukets krav ble lagt fram 26. april. Lørdag kveld fortsetter forhandlingsmøtene med staten.

Fortsatt mange vanskelige spørsmål når partene i jordbruksoppgjøret møtes igjen lørdag kveld.

Lørdag kveld møtes jordbruket og staten til nye forhandlingsmøter i årets jordbruksoppgjør. De tre hovedprioriteringene til jordbruket er inntekt, struktur og markedsbalansering. På disse områdene er det stor avstand mellom jordbrukets krav og statens tilbud, noe som danner et vanskelig utgangspunkt for forhandlingene. 

Jordbruket mottok statens tilbud til årets jordbruksoppgjør fredag 4. mai, og 6. mai varsla vi staten om at vi var klare for å gå i forhandlinger. Etter to dager med gjennomgang av prioriteringer og posisjoner for partene, starta de reelle forhandlingene fredag ettermiddag. 

I jordbrukspppgjøret møter Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag staten til forhandlinger om en jordbruksavtale for det kommende året, på vegner av hele landbruket. Årets jordbruksforhandlinger skal være avslutta til 16. mai. 

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Vil innføre «frikort» for permitterte

Våronna står for døren og det er et stort behov for arbeidskraft i landbruket. Nå foreslår Norges Bondelag å innføre et «frikort» slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringa.

Forlenget oppholdstillatelse i grøntsektoren

Mange som allerede er i arbeid får nå fortsette å jobbe. – Et godt grep for å sikre nødvendig arbeidskraft i grønsektoren, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Viktig seier for våre medlemmer

Bønder som ikke har fått registrert sine søknader om produksjonstilskudd i søknadsomgangene 2017 - 2019 vil nå få en ny sjanse. Landbruksdirektoratet endrer dispensasjonspraksisen.

Ukens podkast - korona spesial

Landet vårt er sterkt preget av situasjonen vi står i, samtidig skal vi i landbruket sørge for å holde hjulene i gang og produsere mat til befolkningen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere