Sigurd Avdem

Sigurd Avdem

Over 70 personer hadde møtt opp da Norges Bondelag inviterte til frokostseminar i Oslo for å lære mer om hva landbrukspolitikken betyr for folk flest.
 

Regjeringens fremlagte jordbruksmelding som for tiden er til behandling i Stortingets næringskomite, fikk gjennomgå da bonde og lokalmatsgründer Sigurd Avdem innledet om hva som trengs for fortsatt lokalmatsvekst i Norge.
 

- Det var med undring jeg registrerte at lokalmaten knapt var nevnt i regjeringens jordbruksmelding, samtidig som de vil starte en avvikling av ordninger som vi lokalmatsprodusenter er avhengige av, sa Avdem som til eier og driver Avdem Gårdsysteri på Lesja i Trøndelag.
 

Gården, ysteriet og lokalmatsutsalget sysselsetter i dag til 8-9 årsverk og produserer blant annet den prisbelønte osten Fjelldronning. Avdem pekte særlig på at landbrukets markedsordninger er viktig for å gi trygghet for bønder som også vil satse på eget gårdsysteri.
 

- Markedsordningene gir bonden en viktig garanti for at han får solgt råvarene sine til en forutsigbar pris. Det at TINE har plikt til å hente melka vår er et avgjørende sikkerhetsnett for oss fortsatt, men spesielt viktig i fasen da vi var under oppbygging og ikke visste hvor mye av melka vi fikk bruk for til egen ysting, forteller Avdem.
 

Før jul foreslo landbruksminister Jon Georg Dale å avvikle markedsordningene for egg, korn og geitemelk. Dette gir redusert sikkerhet blant annet for lokalmatsprodusenter som lager ost av geitemelk på eget gårdsysteri. Avdem håper at et flertall på Stortinget nå vil slå fast at landbrukets markedsordninger skal bestå, blant annet for å sikre fortsatt lokalmatvekst.
 

- Skal man tørre å satse på lokalmat på familiegården må man vite at det finnes et sikkerhetsnett der, man gambler ikke med sånt, sier Avdem.
 

Fra venstre: Une Aina Bastholm, Lars Petter Bartnes, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Gundersen.

Fra venstre: Une Aina Bastholm (Mdg), Lars Petter Bartnes, Line Henriette Holten Hjemdal (Krf) og Gunnar Gundersen (H).
 

Han fikk støtte både av stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (Krf) og nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Une Aina Bastholm, som deltok i debatten sammen med Høyres Gunnar Gundersen og bondelagsleder Lars Petter Bartnes.
 

- Den landbrukspolitikken folk vil ha er ikke blå, men gul, sa Hjemdal, som fastslo at Kristelig folkeparti ikke kunne akseptere regjeringens nedbygging av landbrukets markedsordninger og velferdsordninger.

Se hele seminaret her: