Utgangspunktet for å starte forhandlinger er de prioriteringene som ligger i kravet. Først og fremst handler det om å gi et økonomisk løft for de mindre og mellomstore gårdsbrukene, gjennom økte budsjettmidler. Videre er det viktig for jordbruket å redusere inntektsforskjellene mellom jordbruket og andre grupper. Jordbruket har også klare prioriteringer innenfor klima.

- Vi går inn i dette med klare forventninger om at regjeringen viser betydelig forhandlingsvilje. Forhandlingsvilje er helt avgjørende for å møte jordbrukets krav, og for å komme fram til en jordbruksavtale, sier Lars Petter Bartnes, forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag. 

Jordbrukets krav på 860 millioner kroner ble lagt fram mandag 25. april. Statens tilbud kom onsdag 4. mai og har en ramme på 90 millioner kroner.

Forhandlingene starter lørdag 7. mai med gjennomgang av krav og tilbud for å klargjøre partenes posisjoner og om det finnes grunnlag for en avtaleløsning. Forhandlingene skal være avsluttet senest fredag 13. mai.