Den verste tørken på over 50 år rammer nå store deler av norsk landbruk. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag frykter for dramatiske konsekvenser for norsk matproduksjon og ber regjeringen om å iverksette flere tiltak gjennom en krisepakke for norsk landbruk.

- Det er en prekær situasjon for norsk landbruk med tørke og fôrmangel. Det tørre og varme været fortsetter og det må konstateres at vi nå er i en krisesituasjon, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Tørken er særlig omfattende på Øst- og Sørlandet, men også Rogaland, og store deler av det øvrige Vestlandet og Trøndelag er berørt.

- Åker og eng står brunsvidde. Bønder fortviler – det går på psyken løs. Det er en fortvilt situasjon som til syvende og sist handler om vår felles matforsyning. Det den enkelte bonde kan stille opp med strekker ikke til i den situasjon vi nå er i, sier Merethe Furuberg, leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag.

De to bondelederne håper at regjeringa vil bidra for å berge flest mulig bønder og mest mulig av norsk matforsyning gjennom krisa.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen innfører en rekke tiltak. De viktigste elementene er knyttet til konkrete tiltak på økonomi og regelverket for avlingsskadeordningen, samt kapasitet som sikrer rask saksbehandling ved søknad om avlingsskadeerstatning. Organisasjonene vil drøfte tiltakene med statsråd Dale når Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag møter ham mandag 23. juli.

For mer informasjon, kontakt:

Lars Petter Bartnes: 900 84 576
Ann Merete Furuberg:  901 63 092