Jakter på nye bygdegründere

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Nå er jakten i gang for å finne en ny Askeladd som får pris på 30 000 kroner. NB: Ny søknadsfrist 1. mai

Fjorårets Askeladd-vinner, Live Skinnes

Askeladdprisen er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt, og deles ut til unge etablerere på bygdene. Prisen på 30.000 kroner kan deles mellom to kandidater og deles ut på Norges Bondelags årsmøte hvert år i juni måned. Frist for å søke i år er 17. april.

Juryen består av to representanter fra Norges Bondelag, to fra Landkreditt og en fra Norges Bygdeungdomslag.

- Dette er en pris til unge bygdegründere med et solid konsept, stort engasjement og et oppriktig ønske om å utvikle sin næringsvirksomhet for både sin egen og bygdas del, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Dette er kriteriene:

  • Du må være under 35 år
  • Du er i ferd med, eller har etablert ny næringsvirksomhet på bygda.
  • Du har utvist kreativitet og pågangsmot
  • Virksomheten din har bidratt til å skape en eller flere nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet

- Vi ser at nytenking og kreative gründere er viktig for å skape flere arbeidsplasser på bygdene. Dette er med på å styrke grunnlaget for et landbruk over hele landet, sier styreleder Knut A Nordmo i Landkreditt SA.

-Glad de turte satse på en som meg

Live Skinnes fikk prisen i fjor. Hun er på mange måter en sann askeladd fordi hun i en årrekke har startet flere bedrifter knyttet til bygda, gardsliv og landbruk. Veien hun velger er for mange ukjent og det var nettopp dette som juryleder og leder av Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes vektla da Live ble annonsert som fjorårets vinner.

- Lives produkt er ikke like håndfast som hos tidligere Askeladdvinnere. Hun er en utradisjonell gründer og moderne askeladd. Med store vyer og gjennomføringskraft skaper hun positivitet på bygda. Live setter i gang prosjekter og skaper positive ringvirkninger langt utover egen gård og bygd, sa Bartnes.

Foredragsholder

- Jeg synes det er kult at de turte å satse på en som meg! ler Live. Hun sitter i bilen på vei hjem til gården i Krødsherad etter å ha holdt et fordrag på Vea Gartnerskole på Hedmark. Dagen etter går turen til Bodø hvor hun skal holde det samme foredraget ”Se mulighetene rundt deg”. Den oppskriften har hun selv fulgt fra hun som 6-åring skapte sin første jobb ved å selge hestemøkk som gjødsel. Siden den gang har hun fått mer faglig tyngde, blant annet ved å ta en mastergrad i entrepenørskap fra NMBU på Ås.

- Det er egentlig et fordrag i innovasjonsteori selv om de som hører på kanskje ikke oppfatter det sånn. Målet mitt er å gi tilhørerne inspirasjon til å se muligheter rundt seg enten de driver innenfor landbruk eller noe annet, forklarer hun.

Nye kandidater til Askeladdprisen

Hvem som forslo Live Skinnes som årets Askeladd vet hun fremdeles ikke, men hun er takknemelig for den anerkjennelsen som Askeladdprisen gir.

-Jeg føler at juryen ga meg en stjerne i andres øyne ved å løfte meg frem.

Askeladdjuryen er ikke alene om å løfte frem Lives evne til å framsnakke landbruket og livet som bonde. I året som gikk ble hun både kåret til Årets Landbruksblogger og spurt om å bidra i kongeparets jubileumsbok.

Sats på det som gir glede

På spørsmål om hva som skal til for å lykkes som gründer innen landbruket i dag er Live klar;  Sats på noe som gjør deg inspirert og glad rett og slett fordi det vil gjøre hverdagen enklere.

- Prøv også å ha flere bein å stå på. Skal du starte en bedrift sats gjerne stort, men ikke alt på ett kort. Husk at lån skal betales og livene skal leves med barn og oppfølging.

I to og et halvt år har hun daglig skrevet i bloggen gardsfruene.no og først nå begynner det å betale seg i kroner og øre.

De politiske føringene på landbruket har de siste årene vært å få frem stadig større gårdsbruk.

 - Det er alt for mye fokus på å drive rasjonelt. Man kan ikke bare ha fokus på økonomi når man driver med landbruk fordi det er bare en liten del av helheten. Det er også viktig å ha et sosiologisk og et økologisk blikk på landbruket , mener hun.

Du kan velge å søke selv, eller nominere noen andre til  å bli årets Askeladd ved å legge inn en søknad her . Frist for å søke er 17. april 2016.

Lurer du på noe, ta kontakt med:

Kari Marte Sjøvik,  Norges Bondelag, tlf 414 60 387

Anders Sigstad, Landkreditt,  tlf 911 55 233

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere