Innlandets Matpris til Tyinlam
Høyt til fjells og lengst vest i Oppland finner vi årets vinner av Innlandets Matpris. Sau, kulturlandskap, historier, kvalitet, bilder og god formidlingsevne er stikkord for det Line og Kjell Gudmund Svien holder på med midt i mellom Vangsmjøsi og Tyin i Vang i Valdres.
I fjor gikk prisen til Linda Suleng med sitt sirkus av saft, syltetøy og sau på Toten. Hun kan fortelle at prispengene hun fikk i fjor gikk rett inn som delfinansiering av en etikettmaskin for nisjeproduktene på garden på Toten.
Tyinlam fikk nesten halvparten av stemmene
Det er Bondelagene i Oppland, Hedmark og Akershus og Sparebank 1 Østlandet som står bak prisen, og det er i år fjerde gangen prisen blir delt ut. Prisen er på 25.000 kr.
Prisens krav til kandidatene:
- Fremme mat og landbruk på en positiv måte
- Er nyskapende, framtidsrettet og og viser innovasjonsevne
- Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
- Har forankring i Hedmark, Oppland eller Akershus med fokus på lokalprodusert mat
Det var fritt fram for nominasjon av kandidater til prisen. 50 kandidater ble nominert. En jury fra arrangørene plukket ut fire finalister blant de nominerte. Finalistene var Skarstad Gartneri og Gårdsmarked utenfor Kongsvinger, Grøndalen Gård i Akershus, Bryn Gardsmeieri i Trysil og Tyinlam i Vang i Valdres.
Tyinlam stakk av med seieren etter å ha sanket hele 45% (!) av stemmene.
Gode samarbeidspartnere og landets beste utmarksbeite
Line og Kjell Gudmund Svien benyttet anledningen til å takke alle dem som har bidratt opp gjennom tida. Alene får vi ikke til noen ting. Vi må gjøre det sammen, sa Line Svien, og sender en spesiell takk til Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu, som gjorde dem bevisste på hvilden unik råvare de satt på. Dette produktet vil jeg servere på Fondsbu, var Solbjørgs klare melding. Dette var starten. Solbjørg er fortsatt vår beste ambassadør og samarbeidspartner.
Sauen beiter fra Tyin og nordover Jotunheimen og vestover mot Årdal. NBIO har kartlagt beitekvaliteten, og Kjell Gudmund kan fortelle at dette er landets beste utmarksbeite. Høyest opp går snøen seint, og det gir ferskt gras langt utover seisommeren og høst.
Sosiale medier er et must skal vi bli kjent. Det var vi imidlertid helt grønne på. Og ikke var vi interesserte i, sier Kjell Gudmund. Men om jeg fortsatt er ganske grønn på området, er Line blitt desto bedre. Etter en diskusjon for noen år siden, trakk hun det korteste strået og dro på kurs i bruk av sosiale medier. Og det kan vi se på facebook og instagram. Line har blitt en racer. På instagram og facebook kan vi følge parets hverdag med arbeid, dyr, mat, kutlurlandskap, dans og musikk.
Ufiltrert innblikk i hverdagen
Allerede i 2016 kunne vi i NRK Hedmark og Oppland lese om Line og Kjell Gudmund Svien i forbindelse med en sak om bruk av sosiale medier.
Foruten Line (43) og Kjell Gudmund (45), står 130 vinterfora sau, 28 dekar egen dyrka mark, 100 dekar leid dyrka mark og 50 dekar leid innmarksbeite bak Tyinlam. Men som nevnt over er den største ressursen vår de store og næringsrike utmarksbeitene i høyfjellene rundt Tyin og Jotunheimen på opp til 1450 moh, sier paret.
Kjell Gudmund har drevet garden Sveji fra 1997, og i 2010 blomstret bonderomantikken da Line kom flyttende fra Oslo. Line kunne faktisk kjenne på den ydmyke følelsen og store gleden under prisutdelingen i dag som hun kjente på da hun svarte ja foran presten for vel tre år siden.
Skikkelig kvalitet ga grunnlaget for merkevaren
Vi har hatt stabil og god drift, samt meget gode kjøttklasser og slaktevekter på lammene. Med denne kvaliteten i bunn, så vi muligheten for og tok sjansen på å bygge opp en egen merkevare, Tyinlam.
Vi har bygget oss opp litt etter litt, og utvidet produksjonslokaler med tilhørende vareutvalg, sier de. De siste fem årene har vi bygget ut fjøset og doblet antall vinterfora sau, vi har bygget tørkeloft, kjøkken, salterom og kjøleavdeling.
Historien bak maten er viktig for oss og vi formidler denne på Facebook og Instagram til samlet over 5400 følgere, sier de.
Vi produserer, selger, markedsfører og leverer alle våre produkter selv, uten mellomledd. Og slik ønsker vi at Tyinlam skal være; den ekte historien, hjemmelagede og naturbaserte produkter, personlig, og med det lille ekstra. Ca 5 tonn produseres og selges fra garden, som ferskt lammekjøtt, pinnekjøtt og fenalår.
Takker gode samarbeidspartnere
Utbygging og satsing har vært mulig med smarte investeringer og god støtte fra Innovasjon Norge, Vang kommune, Valdres Næringshage, og Mattilsynet. Men ikke minst også takket være tilliten fra samarbeidende gode serveringsbedrifter og sporty kunder som har gitt oss tilliten til å levere både råvarer til høytid, hverdag og fest!
En stor takk til de alle, det er på grunn av dem vi føler at vi i dag har vunnet "Innlandets Matpris 2018", og vi er bare veldig stolte og takknemlige for prisen, avslutter de før de får med seg sjekken på 25.000 kroner og kan vende nesen hjemover fra Hamar til Sveji i Vang i Valdres.
Det er for øvrig ikke første gang de mottar en pris. I fjor fikk Tyinlam Landbruksprisen for Valdres.