Finalen gikk av stabelen i Reykjavik på Island lørdag og i løpet av kvelden ble ulike vinnerne innen matproduksjon og matformidling kåret.  Dessverre nådde ikke de norske nominerte helt til topps.

Finland, Danmark og Færeøyene fikk to priser hver og Sverige fikk en pris.

- Det er et høyt nivå og det viser at det ikke er en selvfølge å gå seirende ut i en kategori. Vi har noe å jobbe mot og vi vet hvor listen ligger, sier jurymedlem og Bondelagskokk Halvar Ellingsen.

Vinnere av Embla 2019:

Årets Mathåndverker:            Aiona Winery, Finland

Årets Råvareprodusent:         Grøna Oyggin, Færøyene

Årets Matgründer:                 Bondens Skafferi, Sverige

Årets Mat til barn og unge:    Hävikki-battle - Food waste-battle, Motiva Oy, Finland

Årets Matformidler:               Claus Meyer, Danmark

Årets Matdestinasjon:            Gimburlombini – Nólsoy, Færøyene

Årets Mat til mange:              Anne-Birgitte Agger, Danmark

De nominerte fra Norge var Indre Oslo Matforedling, Rodrick Sloan, Rørosmeieriet, Norsk smaksskule, Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge, Arktisk mat og Matvalget.

Grunn til å være stolte

Embla er den enste matprisen som deles ut på tvers av de nordiske landene. Fokus er på råvarer, produksjonsmetoder og alle de som på ulikt vis er med på å formidle nordisk mat. Seks nordiske landbruksorganisasjoner står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

- De nominerte fra Norge er flotte representanter for bredden i alt som faller inn under paraplyen matproduksjon, tradisjon, innovasjon og formidling. Alle syv har all grunn til å være stolte, sier Lars Petter Bartnes, jurymedlem og leder i Norges Bondelag.

Embla arrangeres hvert andre år og neste finale vil være i 2021.