- Ikke lett å få til avtale

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) talte til årsmøtet.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP)

Den 15. mai skrev Norges Bondelag avtale med staten i jordbruksoppgjøret. I dag talte landbruksminster Sylvi Listhaug til årmøtet i Bondelag. Et av budskapene var at det satt langt inne å tilby jordbruket det som tilslutt gav grunnlag for en avtale.

-Jeg forstår at det ikke er lett verken for Bondelaget eller ledelsen å skrive under denne avtalen. Det var heller ikke lett for meg eller regjeringen å få til en avtale. Vi måtte strekke oss langt på pengene i forhold til det vi hadde som utgangspunkt, sa Listhaug.

- Bøndene inntektsvinner

Jordbrukets krav var på 950 millioner kroner – staten svarte med et tilbud på 90 millioner. Da forhandlingene nærmet seg slutten offentliggjorde staten et nytt tilbud på 295 millioner. Etter ytterligere forhandlinger endte avtalen med ei ramme på 400 millioner kroner. Dette gjør bøndene til lønnsvinnere, understreket Listhaug.

- Bøndene har vært inntektsvinnere flere år på rad. En gjennomsnittlig inntektsøkning på 3,75 prosent i år ligger over det andre kan forvente seg. Det synes jeg man bør være godt fornøyd med.

Prosent eller kroner

Tor Jacob Solberg

I spørsmålsrunden reagerte flere av representantene på at statsråden omtaler inntektsveksten i prosent.

- Du snakker om prosenter. En bil koster like mye for meg som for andre, uavhengig av hvor mye vi tjener prosentvis av hverandre, sa Vegard Smenes i Møre og Romsdal.

- Listhaug er fornøyd med inntektsmålet om at bønder skal ha prosentvis lik inntekt som andre grupper. Hva tenker du da om inntekten de som går inn i landbruket nå, har om 10 år og 20 år? I rene kroner vil de sakke enda mer akterut, sa Tor Jacob Solberg fra Østfold.

- Når det gjelder inntektsutvikling måles dette i prosent i de aller fleste næringer. Jeg ønsker å behandle næringa som andre næringer, derfor snakker jeg om prosent, svarte Listhaug. 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere