Hvem er Årets unge bonde 2014?

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Foreslå din kandidat til den gjeve tittelen innen 26. september.

Årets unge bonde 2014For femte år på rad skal framtidens bondestand hedres. Bonde og rockemusiker Terje Uv fra Rennebu stakk av med den gjeve tittelen. Nå er Norges Bygdeungdomslag på jakt etter nye kandidater.

- I fjor fikk vi inn 200 nominasjoner, på et skyhøyt nivå og som virkelig viste bredden innen norsk matproduksjon. Gjennom årets kåring håper vi å få enda flere nominasjoner, og at vi kan bidra til å synliggjøre flere av de flotte historiene som er der ute, sier Ragnhild Duserud, bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag.

Ser etter gode forbilder

Juryen ser etter en matprodusent under 35 år, et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde vinner 20.000 kr til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Slik nominerer du

Nominasjonsskjemaet er åpent til 26. september. 3. oktober slippes en liste over de 20 beste kandidatene. Da er det opp til folket å bestemme hvem som skal til finalen og vurderes av juryen. Man kan kun stemme én gang, og fristen for å stemme er 19. oktober. De fem med flest stemmer vil deretter bli vurdert av juryen, og 8. november får vi vite hvem som er Årets unge bonde 2014 på messa Bedre landbruk i Lillestrøm.

Årets jury består blant andre av:

- Juryleder og landbruksminister Sylvi Listhaug
- Programleder og artist, Gaute Grøtta Grav
- Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad
- Leder i Norges Bygdeungdomslag, Gunn Jorunn Sørum
- Representater fra McDonald's Norge og Felleskjøpet Agri

Det er Norges Bygdeungdomlag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri som står bak kåringa.

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere