Fredag 14. august åpnet kåringen av «Årets unge bonde 2015» i forbindelse med et frokostseminar om landbruk og rekruttering under Arendalsuka, der blant annet Knut Storberget (AP), Sveinung Rotevatn (V), Eirik Skutle (H) og fjorårets vinner av Årets unge bonde, Tor Jacob Solberg, deltok.

I 2014 kom det inn hele 345 nominasjoner av unge bønder til kåringen. Det er det høyeste antallet siden prisen ble opprettet, men bidragsyterne håper og tror på enda høyere deltakelse i år. 

Tor Jacob Solberg ble kåra til Årets unge bonde i 2014. Nå kan du lansere din kandidat for 2015. - 2015 kan absolutt bli nok et rekordår, men det krever at folk rundt i landet er flinke til å nominere kandidater. Vi vet at det ikke står på antallet dyktige unge bønder, sier Ragnhild Duserud, bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag.

Sammen med McDonald’s og Felleskjøpet Agri jakter Norges Bygdeungdomslag på unge bønder som kan inspirere andre til å velge en karriere i landbruket. Alle kan nominere sin favoritt på www.facebook.com/gronnutdanning fra og med 14. august.

Gode forbilder

Kriteriene til Årets unge bonde er relativt enkle. Bonden skal være matprodusent, under 35 år, og et godt forbilde som kan motivere flere til å velge seg en karriere i landbruket.
-Det kan være så mangt som kjennetegner et godt forbilde. Sunne verdier, fokus på å hjelpe andre unge bønder, engasjement i politikk eller lokalmiljø, en tydelig framsnakker av landbruket, og så videre. Her ligger selve x-faktoren i konkurransen, sier Jan Kollsgård, direktør medlem i Felleskjøpet Agri.


Viktig for norsk matproduksjon

Kåringen har til hensikt å bidra til å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat.
-Som en av norsk landbruks største kunder er vi helt og holdent avhengig av norsk matproduksjon og derfor også rekruttering til landbruket. Gjennom kåringen ønsker vi å vise hvor mange dyktige unge mennesker som satser på landbruket, og håper det kan inspirere flere til å velge det som karrierevei, sier Kathrine Moe, kommunikasjonssjef i McDonald’s i Norge.
Årets jury består av Andras Viestad, matskribent og TV-kokk, Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær i Landbruks- og Matdepartementet fra FrP, Knut Storberget, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tina Bru, stortingsrepresentant for Høyre, Steinar Nebb, rektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Einar Enger, styreleder i Felleskjøpet Agri, Lauren Cody Källén, administrerende direktør i McDonald’s i Norge, og Gunn Jorunn Sørum, leder i Norges Bygdeungdomslag.

Hvordan foreslå din kandidat?


• Fra og med 14. august finner du nominasjonsskjema på www.facebook.com/GronnUtdanning
• Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat
• Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde
• Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent
• Fristen for å melde på kandidater er: 4. oktober
• 15. oktober lanseres 20 semifinalister, og det er opp til folket å bestemme hvilke fem kandidater som kommer til finalen
• Avstemningen avsluttes 8. november
• Vinneren kåres 28. november

Om Årets unge bonde:

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010. Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. For mer informasjon, se www.facebook.com/GronnUtdanning
Årets unge bonde vinner 20.000 NOK til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.