Filmen Uår følger den tørkerammede bonden Einar Kiserud på en øyeåpnende reise til Malawi. Hva har en bonde fra Spydeberg til felles med bønder i et av verdens fattigste land? Etter en vanskelig sommer ønsker han å lære hvordan han kan tilpasse seg klimaendringene. Filmen følger ham på en reise til Malawi, der bønder har levd med de tydelige konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Her har bøndene grunn til å frykte tørkekrise hvert år.

- Sterk film

Gjennom bistandsprosjektet "Bønder støtter bønder" deltar Bondelaget i Utviklingsfondets arbeid i Malawi. Det er i samband med dette prosjektet at filmen er produsert. Filmen er laget av Differ Media, som har laget flere prisvinnende dokumentarer om klimaendringer og matproduksjon.

- Dette er en film der mange bønder kan kjenne seg igjen, sier organisasjonssjef i Norges Bondelag Astrid Solberg som selv har vært i Malawi flere ganger. – Det er en sterk film om å stå i en situasjon der du går og venter på været. Det å vente på været og tilpasse seg været er jo noe vi blir nødt til å belage oss mer på fremover, både i Norge og Malawi.

 

 

Utgangspunkt for diskusjon

Filmen, som er 28 minutter lang, er et godt utgangspunkt for videre diskusjoner om likheter og forskjeller i landbruksproduksjon i rike og fattige land, og hva som kan gjøres for å sikre nok mat i klimaendringenes tidsalder.

Denne høsten vil filmen være tilgjengelig for alle lokallag og fylkeslag i Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Økologisk Norge. Torsdag 22. august er det premierefest i hjembygda til hovedpersonen Kiserud; Spydeberg i Østfold. Fra Oslo er det tilrettelagt med gratis transport og det ventes rød løper og god stemning.

- Bondelaget er med som vertskap for premierefesten, og vi tilbyr alle våre lokallag og fylkeslag å vise den nå utover høsten. Vi skal jobbe mye med klima fremover, og dette er en måte å aktualisere det, avslutter Solberg, som selvsagt er klar for premierefest.

Organisasjonssjef I Norges Bondelag, Astrid Solberg (2. f.h), fra et besøk i Malawi i 2015.