Husk å søke om rovdyrerstatninger

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

sau på beite

1.november går søknadsfristen for rovdyrerstatning ut. -Vi oppfordrer alle til å søke dersom det er sannsynlig at rovdyr er tapsårsaken, sier advokat Karoline Hustad i Norges Bondelag.

Hun har den siste tiden holdt møter for bønder i Mo i Rana og Elverum om hvilke rettigheter mar har dersom tap av dyr skyldes rovdyr. Hovedfokuset har vært rovdyrregelverket og hvordan det skal praktiseres.   

-Vi håper dette bidrar til at vi står sterkere i arbeidet for en bedre praktisering av regelverket, sier Hustad. 

-Mange vet at det taper noen dyr til rovdyr i de fleste sesonger, men opplever å ikke bli trodd. Det er tidkrevende å søke og mange blir så lei at de dropper å søke. Det er et problem, understreker Hustad.

Mange bønder opplever tap til rovdyr og da har man krav på erstatning. Men mange opplever at veien dit kan være vanskelig. Har du mistanke om at du har mistet dyr til rovdyr i år, bær du gå inn på Miljødirektoratets hjemmeside og lese gjennom erstatningsskjemaet, oppfordrer Karoline Hustad.

– Gå gjennom skjemaet og se hvilke opplysninger du blir spurt om. Er du noe du mangler, har du da tid til å ordne det. Om du ikke skjønner hva du blir spurt om, eller ikke syns spørsmålene passer, rekker du å kontakte Fylkesmannen og stille spørsmål, sier Hustad, og gir dette eksempelet:

– Er det spesielle forhold ved din situasjon du vil ha belyst, eller du føler at spørsmålene ikke passer, kan du sende et vedlegg til søknaden. Jo åpnere og bedre forklaring du gir, jo enklere vil det være for forvaltningen å komme til riktig konklusjon, avslutter Karoline Hustad.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere