- Stillstand er tilbakegang. Jeg vil sette jordbruket i stand til å møte konkurransen framover, sa Jon Georg Dale i sin innledning. – Det er nødvendig med endringer. Der er ikke fornuftig å holde fast på gamle ordninger, som melkekvoteregionene, når verden endrer seg.

Lars Petter Bartnes.

På hjemmebane: Lars Petter Bartnes.

- Godt å se så mange midt i fjøstida, innledet Lars Petter Bartnes da han entret podiet etter statsråden. Så tok han opp tråden der statsråden slapp: - Å karakterisere næringa som å være i stillstand, er helt feil. Denne næringa har endret seg, tar i bruk ny teknologi og er ei næring med mange muligheter. Det vil vi utnytte. Hvor er ambisjonen fra statsråden for næringa?

- Men det er ingen selvfølge at det er landbruk over hele landet, fortsatte Bartnes. – Det krever en målretta politikk som sørger for at vi får med oss mangfoldet av gårdsbruk. Det trenger vi for å produsere mer mat og forbruker vil ha det. 

Uvesentlig hva Dale mener om norsk landbrukspolitikk

Ordstyrer Erik Waatland utfordret også politikerne på hva de ville med norsk landbruk og landbrukspolitikk. Etter Dales svar på spørsmålet var det én som var særs tydelig, nemlig saksordfører i næringskomiteen for jordbruksmeldinga, Geir Pollestad fra Senterpartiet.

- Hva Dale måtte mene om norsk landbrukspolitikk er helt uvesentlig, sa Geir Pollestad. – Det er Stortinget som skal bestemme og legge norsk jordbrukspolitikk framover. I meldinga er målet å komme fram til en tydelig målstruktur, og tydelige forventninger om hva landbrukspolitikken skal være.

Markedsordningene ligger fast

Venstres førstekandidat André N. Skjelstad uttrykte i debatten at Venstre ikke støtter regjeringas foreslag i meldinga om endringer i markedsordningene for korn, geitemelk, egg og poteter/epler, selv om han ikke gikk inn i detaljer.

- Markedsordninger gir trygghet, understreket Skjelstad.

Det var også et poeng Bartnes la vekt på: - Bonden oppfatter at han med dine forslag om endring Dale, vil gå fra sikkerhet til usikkerhet. Det er det dette handler om, sa Bartnes.

Snarlig revidering ved regjeringsskifte

Ingvild Kjerkol, førstekandidaten til Arbeiderpartiet var tydelig på det vil bli store endringer hvis regjeringas melding går gjennom.

- Summen av forslagene vil endre det Norge vi kjenner. Jeg mener det er en melding for tapte visjoner og muligheter. Hvis det blir en regjeringsendring til høsten slik vi håper på, kommer det en snarlig revidering av meldinga, sa Kjerkol.

I tillegg til de nevnte stortingspolitikerne var Høyre i debatten representert ved Erling Gresseth.

Asbjørn Helland, avtroppende fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Asbjørn Helland.

Leder i Nord-Trøndelag Bondelag Asbjørn Helland oppsummerte debatten, og oppfordret komiteen om å bli enige en tydelig strategi som sier GO til den norske bonden.

Årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag er 15. - 16. mars, og Helland har bedt om avløsning etter fem år som leder. Han takket forsamlingen på sin måte, med ord fra Vømmøl.

- Æ ha vårra med på mangt, mykje gikk vel langt, men det har vært ganske interessant!

Det er ventet at næringskomiteen vil legge fram innstillingen til jordbruksmeldinga 23. mars. Meldinga skal behandles og debatteres i Stortinget 28. mars.

Påtroppende leder i Nord-Trøndelag Bondelag Borgny Kjølstad Grande, sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

 

Godt oppmøte. 350 personer fant veien til debattmøtet på Inderøy.