Historisk lavt tall

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Illustrasjonsbilde: Okser. En av de tre dødsulykkene i landbruket i fjor skjedde ved at en bonde ble stanget ihjel av okser.
Illustrasjonsbilde: Okser. En av de tre dødsulykkene i landbruket i fjor skjedde ved at en bonde ble stanget ihjel av okser.

Tre personer døde i ulykker knyttet til arbeid i landbruket i fjor. - Tre omkomne personer er tre for mye, men vi er glad for den positive utviklinga, og vil fortsette å jobbe for at vi unngår slike ulykker, sier Birte Usland.

Arbeidstilsynets tall for ulykker i landbruket viser at tre personer mistet livet i arbeid knyttet til landbruket i 2017. Det er et historisk lavt tall, ifølge oversikten fra Arbeidstilsynet som viser antall dødsfall fra 1989 til 2017. Hele landbruksnæringa har jobbet sammen og hatt fokus på godt HMS-arbeid over flere år.

Birte Usland- Denne type holdningsarbeid kan ikke gjøres ved skippertaksmetode, men krever langsiktig arbeid over tid. Det må under huden og bli en rutine, sier Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag. – Eksempelvis er det flere og flere som bruker setebelte på traktoren, legger hun til.

- Bondelaget har lagt ned ressurser i prosjektet Godt bondevett og kursopplegget Tryggere sammen. Det har medvirket til resultatene, og skal også videreutvikles, sier Usland.

Norsk Landbruksrådgivning gjør en viktig forebyggende jobb, og var i 2017 ute på nesten 2000 HMS-besøk på gårder.

– Det er flere faktorer som påvirker ulykkestallet i landbruket, men vi vet at målretta innsats og arbeid med HMS på gården nytter. Her er samarbeidet med faglagene, forsikringsbransjen og KSL essensielt, sier Halle Arnes, fagkoordinator HMS i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 

 

 

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere