Historisk lavt tall

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Illustrasjonsbilde: Okser. En av de tre dødsulykkene i landbruket i fjor skjedde ved at en bonde ble stanget ihjel av okser.
Illustrasjonsbilde: Okser. En av de tre dødsulykkene i landbruket i fjor skjedde ved at en bonde ble stanget ihjel av okser.

Tre personer døde i ulykker knyttet til arbeid i landbruket i fjor. - Tre omkomne personer er tre for mye, men vi er glad for den positive utviklinga, og vil fortsette å jobbe for at vi unngår slike ulykker, sier Birte Usland.

Arbeidstilsynets tall for ulykker i landbruket viser at tre personer mistet livet i arbeid knyttet til landbruket i 2017. Det er et historisk lavt tall, ifølge oversikten fra Arbeidstilsynet som viser antall dødsfall fra 1989 til 2017. Hele landbruksnæringa har jobbet sammen og hatt fokus på godt HMS-arbeid over flere år.

Birte Usland- Denne type holdningsarbeid kan ikke gjøres ved skippertaksmetode, men krever langsiktig arbeid over tid. Det må under huden og bli en rutine, sier Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag. – Eksempelvis er det flere og flere som bruker setebelte på traktoren, legger hun til.

- Bondelaget har lagt ned ressurser i prosjektet Godt bondevett og kursopplegget Tryggere sammen. Det har medvirket til resultatene, og skal også videreutvikles, sier Usland.

Norsk Landbruksrådgivning gjør en viktig forebyggende jobb, og var i 2017 ute på nesten 2000 HMS-besøk på gårder.

– Det er flere faktorer som påvirker ulykkestallet i landbruket, men vi vet at målretta innsats og arbeid med HMS på gården nytter. Her er samarbeidet med faglagene, forsikringsbransjen og KSL essensielt, sier Halle Arnes, fagkoordinator HMS i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 

 

 

Staten vant ulverettsaken

WWF fikk ikke medhold i at lisensjakta på ulv i vinter var ulovlig. – Vi er først og fremst lettet på vegne av folk som lever i områder med ulv og beitenæringen, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i Norges Bondelag. Bondelaget var partshjelp for Staten.

ulv, rovdyr

Advarer mot nedleggelse av rovviltnemnder

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg anbefaler at dagens rovviltnemnder legges ned og at fylkeskommunen får makta over investeringstilskudd i landbruket. Bondelaget advarer mot forslagene.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
31
Mai

Hvordan og hvorfor innføre biodiesel i norsk landbruk?

Park Inn Hotell, Gardermoen
Mandag
04
Juni

AU-møte

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
05
Juni

Styremøte og Representantskapsmøte

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere