Hilde rammet strømsåre bønder

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Mandag var fortsatt 4000 uten strøm i Nord-Trøndelag der bønder oppfordres til å låne aggregat av hverandre.

Stormen "Hilde" rammet Vest-Norge og Nord-Norge med full kraft. Så langt ser det ut til at Nord-Trøndelag sitter igjen med de største utfordringene i form av en lang rekke strømløse kunder. Mandag formiddag var fortsatt 4000 av Nord-Trøndelag elektrisitetsverk sine kunder uten strøm. Nord-Trøndelag Bondelag satte for sin del i verk en "aggregat-aksjon" der aggregat-eier ble oppfordret til å låne bort til strømløse kollegaer uten slikt utstyr.

Prioritering av infrastruktur

- Samfunnskritisk infrastruktur, liv og helse prioriteres, herunder også dyrehelse. Vi har mottatt mange bekymringsmeldinger fra strømløse gårdbrukere. Bondelaget har tatt et prisverdig initiativ til en kampanje for utlån av strømaggregat seg i mellom. Områder med gårdsbruk prioriteres i feilrettingsarbeidet, skriver NTE på sine nettsider.

Manglende kommunikasjonslinjer

Det er en betydelig utfordring at det ikke er fungerende kommunikasjonslinjer inn til Lierne og Røyrvik. Mobilnettet er også nede i andre områder, forteller rådgiver Pål-Krister Vesterdal Langlid.  Nord-Trøndelag Bondelag har ikke fått etablert kontakt med lokallaget i Lierne, men har hatt kontakt med landbrukssjefen gjennom mobiltelefon via mobilnettet i Sverige.  Andre deler av Namdalen har også vært betydelig berørt, men strømforsyningen er langt på veg på plass i disse kommunene; Overhalla, Grong, Snåsa.

 

Vannskader

I Hordaland og Sogn- og Fjordane hadde Gjensidige mottatt meldinger om over 200 vannskader bare siden fredag ettermidag. Over hele vestlandskysten ble det meldt om hus og bygninger der kjellere og etasjer ble fylt av vann, i tillegg til skader på veier, biler og trær som falt over ledninger med påfølgende strømbrudd for svært mange.

Isolerte bygder

I Sogn og Fjordane, for eksempel, er bønder rammet av at elveløp har funnet nye veier og store mengder jord- og stein har rammet små og store bygninger. Oldedalen der representantskapet i Norges Bondelag var for fem måneder siden, ble isolert av ikke mindre enn fem ras. Men, bøndene i gygda har aggregat, og får gjort det mest nødvendige.

Strømbrudd

I Møre og Romsdal var det i tillegg strømbrudd på Nordmøre og på Smøla. Strømbrudd ble også utfordringen i Sør-Trøndelag.

Orkan i kastene

Nordøyan fyr målte de største vindhastighetene med vind opp til 184 km/t i kastene. I Åfjord ble det målt 103 mm nedbør i løpet av døgnet mellom fredag morge og lørdag morgen.

På Helgeland var 10.000 mennesker uten strøm på det verste

Slik er det nå

 

Dette er situasjonen i Nord-Trøndelag: Fortsatt 4000 uten strøm (mandag kl. 1230).

Oversikt over strøm-situasjonen på Helgeland

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere