Heidi Bjerkan vant Matprisen 2017

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Heidi Bjerkan vinner Matprisen 2017

Kokk, restauranteier og matentusiast Heidi Bjerkan fikk Matprisen 2017 for sitt arbeid med bærekraftig og økologisk mat.

Det var en stolt og glad vinner som mottok prisen av Esben Holmboe Bang, jurymedlem, kjøkkensjef og eier av Maaemo.

-Hun tok pusten fra juryen, sa Holmboe Bang ved utdelingen på Vippa i Oslo.

Matprisen er initiert for å hedre ildsjeler som jobber for å utvikle norsk matproduksjon i bærekraftig retning. Det er fjerde året med utdelinger der produsenter, kokker, forskere og andre involvert i norsk matproduksjon og foredling blir hedret.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sa Bjerkan til nettstedet Godt etter tildelingen. 

Allsidig vinner

Bakgrunnen til vinneren er bred. Hun har vært kjøkkensjef på Slottet og startet restauranten Credo og matbaren Jossa i Trondheim. Bjekan er også initiativtaker og medeier av mathallen Vippa i Oslo som er inspirert av «Street food»-markeder rundt om i verden.

– Jeg vil bare si tusen takk og spesielt takk til produsentene. Utrolig fint å få matprisen, sa Heidi Bjerkan fra scenen.

Juryens begrunnelse for at nettopp Heidi Bjerkan fortjente Matprisen 2017:

«Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

Foruten Holmboe Bang besto juryen av Andreas Viestad (forfatter, journalist og matskribent), Cathrine Røsseland (miljøsjef for Øyafestivalen), Elise Matilde Lund (forsknings- og landbruksformidler), Else Thorenfeldt (bonde på Korsvold gård), Henrik J. Henriksen (matskribent og eier av Taco República), Idun Leinaas (leder i Debioinfo) og Liv Solemdal, (rådgiver NORSØK og mat-og miljøveileder i Matvalget).

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere