Heidi Bjerkan vant Matprisen 2017

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Heidi Bjerkan vinner Matprisen 2017

Kokk, restauranteier og matentusiast Heidi Bjerkan fikk Matprisen 2017 for sitt arbeid med bærekraftig og økologisk mat.

Det var en stolt og glad vinner som mottok prisen av Esben Holmboe Bang, jurymedlem, kjøkkensjef og eier av Maaemo.

-Hun tok pusten fra juryen, sa Holmboe Bang ved utdelingen på Vippa i Oslo.

Matprisen er initiert for å hedre ildsjeler som jobber for å utvikle norsk matproduksjon i bærekraftig retning. Det er fjerde året med utdelinger der produsenter, kokker, forskere og andre involvert i norsk matproduksjon og foredling blir hedret.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sa Bjerkan til nettstedet Godt etter tildelingen. 

Allsidig vinner

Bakgrunnen til vinneren er bred. Hun har vært kjøkkensjef på Slottet og startet restauranten Credo og matbaren Jossa i Trondheim. Bjekan er også initiativtaker og medeier av mathallen Vippa i Oslo som er inspirert av «Street food»-markeder rundt om i verden.

– Jeg vil bare si tusen takk og spesielt takk til produsentene. Utrolig fint å få matprisen, sa Heidi Bjerkan fra scenen.

Juryens begrunnelse for at nettopp Heidi Bjerkan fortjente Matprisen 2017:

«Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

Foruten Holmboe Bang besto juryen av Andreas Viestad (forfatter, journalist og matskribent), Cathrine Røsseland (miljøsjef for Øyafestivalen), Elise Matilde Lund (forsknings- og landbruksformidler), Else Thorenfeldt (bonde på Korsvold gård), Henrik J. Henriksen (matskribent og eier av Taco República), Idun Leinaas (leder i Debioinfo) og Liv Solemdal, (rådgiver NORSØK og mat-og miljøveileder i Matvalget).

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere