Han er Årets unge bonde

Publisert 11.11.2013
  • Tips en venn om denne siden

Terje Uv (34) fra Rennebu ble lørdag kåret til Årets unge bonde 2013.

Terje Ulv, årets unge bonde 2013, foto: NBULørdag 9. november ble det klart hvem som stakk av med prisen Årets unge bonde 2013 og det er Terje Uv fra Voll i Rennebu i Sør-Trøndelag. 

Kåringen fant sted under Felleskjøpets messe "Bedre Landbruk" på Lillestrøm lørdag ettermiddag. Uv kunne ikke komme å motta prisen selv, siden han befinner seg i Brønnøysund. 34-åringen er nemlig ikke bare bonde av yrke, han er også musiker og spiller i rockebandet Johndoe, som har konsert i Helgeland-byen lørdag kveld. 

Han hadde ordnet seg med en stand-in, kameraten Erik Kvam, som mottok prisen i hans fravær. 

En inspirasjonskilde i lokalmiljøet

Landbruks- og matminister og juryleder Sylvi Listhaug sto for utdelingen av prisen.

- Vinneren av Årets unge bonde 2013 er et sunt forbilde med et sterkt engasjement for norsk landbruk. Som ung gårdbruker har vinneren inspirert flere i lokalmiljøet og er et kjent navn også utover sitt hjemfylke. Vinneren har pågangsmot, er pliktoppfyllende og står på for at både familien og dyra skal ha det best mulig, heter det i begrunnelsen som den nyvalgte mat- og landbruksministeren Sylvi Listhaug leste opp for forsamlingen.

200 forslag kom inn i forbindelse med Årets unge bonde 2013. Av disse ble 20 stykker nominert. Nesten 4000 stykker stemte og deretter kom Terje Uv til finalen sammen med Anne-Stine Myrvold fra Valdres, Terje Uv fra Rennebu, Dag Fredrik Eftedal fra Larvik, John-Erik Bjørlo fra Sortland og Åsmund Nymoen fra Tolga. 

Fjerde året på rad

Juryen har foruten Listhaug bestått av leder i Norges Bygdeungdomslag, Gunn Jorunn Sørum, rektor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap Mari Sundli Tveit, TV-kokk og kokebokforfatter Lise Finckenhagen, musiker og melkebonde Aasmund Nordstoga og administrerende direktør i McDonalds Norge Olli Kilpi, Årets unge bonde 2012 Per Magnus Værdal og styreleder i Felleskjøpet Agri Einar Enger.

Dette er fjerde året på Årets unge bonde blir kåret.

Kilde: Norges Bygdeungdomslag

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere