Grunneiere og rådgivere samlet til kurs i tomteutvikling

Av Arnstein Tveito,
  • Tips en venn om denne siden

Bondelagets kursserie "Tomteutvikling i praksis" er i gang. Nylig var 40 grunneiere og rådgivere samlet på Fagernes.

Ulike problemstillinger reises når grunn blir regulert og planlegges realisert til utbyggingsformål. På kurset "Tomteuvikling i praksis" som ble arrangert på Fagernes denne uka ble det fokusert på problemstillinger knyttet til planprosesser, organisering og skatt i forbindelse med utvikling av eiendom.  

- Advokat Sissel Fykse i Norges Bondelag innledet kurset med å presisere at dette ikke er et kurs i nedbygging av matjord, slik noen har hevdet. Derimot sitter grunneiere og bønder på store utmarksverdier som det er viktig å forvalte på en best mulig måte. Gjennom dette kurset ønsker vi derfor å gi dere en oversikt over hvordan dere skal gå frem dersom dere ønsker å selge tomter avslutter Fykse.

På kurset har deltakerne fått innblikk i følgende temaer:
- Organisering, ulike eierforhold
- Plansystemet og planprosesser
- Odel - konsesjon - opsjonsavtaler
- Beskatning av tomtegevinster
- Ulike organisasjonsformer - selskapsdannelse
- Oppmåling, fradeling og salg av tomter
- Sentrale merverdiavgiftsregler
- Tomteområde som del av generasjonsskifte


Her er advokat Sissel Fykse i Norges Bondelag og advokat Svein Aalling i advokatfirmaet Orwall & Co som var foreleser på kurset på Fagernes. Advokat Erlend Stabel Daling i Norges Bondelag var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Høres dette interessant ut, og har du ikke fått meldt deg på enda? Interessen for dette kurset har vært svært stor, men det er fortsatt noen ledige plasser på kurset i Stavanger (11. - 12. oktober) og Stjørdal (25. - 26. oktober). .  

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere