Gründerpris til landbruksfilmskaper

Av Guro Bjørnstad,
 • Tips en venn om denne siden

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.
Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo fra Landkreditt og Lars Petter Bartnes fra Norges Bondelag.

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Fakta om Askeladdprisen
- Askeladdprisen er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt, og deles ut til unge etablerere på bygdene.
- Prisen på 50 000 kroner deles ut på Norges Bondelags årsmøte i juni måned hvert år.
- Prisen har vært delt ut siden 1996.
- Juryen består av to representanter fra Norges Bondelag, to fra Landkreditt og en fra Norges Bygdeungdomslag.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for det å lage film. I tiårsalderen lagde broren min og jeg actionfilmer av oss selv. I 2013 var det 50 års jubileum for maskinlaget som hjemgården min er en del av. Jeg lagde en jubileumsfilm for Tybø maskinlag, og filmen gikk sin seiersgang i lokale medier og sosiale medier. Etter det begynte telefonen å ringe, og jeg fikk flere film oppdrag innenfor landbruk og selvfølgelig andre aktører, forteller Fredrik Bye, 27 år fra Levanger i Trøndelag.

For tre år siden sa Fredrik opp en trygg jobb som rørleggerbas og satset alt på lidenskapen for film. Siden da har han laget filmer på oppdrag for alt fra Nord-Trøndelag Bondelag til den globale reiselivsorganisasjonen Adventure Travel Trade Association. Dette har ført Fredrik til filming i Alaska, Chile, Makedonia og Jordan, for å nevne noe. Neste reise går til Italia i høst.

Askeladdprisen er en gründerpris fra Norges Bondelag og Landkreditt, som deles ut til ungdom som er i ferd med, eller har startet opp egen næringsvirksomhet på bygdene.

–  Jeg er overraska, glad og takknemlig over å vinne Askeladdprisen. Det gir meg guts til å fortsette videre framover, sier Fredrik Bye, som legger til at det er artig at juryen har valgt en annerledes og mindre tradisjonell vinner enn tidligere.

I letinga etter årets Askeladd har juryen sett etter kreativitet og pågangsmot, og at virksomheten bidrar til å skape nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Juryleder for Askeladdprisen Lars Petter Bartnes trekker fram Fredrik Bye sin visuelle måte å vise landbruket. – Juryen likte spesielt godt at han forteller en historie og viser fram landbruket til en bredt sammensatt målgruppe. Han når ut til mange med sine flotte filmer, og er en god ambassadør for landbruket.

Henter kunnskap og bringer den videre

Ifølge Fredrik er filmbransjen i kontinuerlig utvikling, og man må følge med for ikke å gå ut på dato. – Jeg prøver å jobbe med folk som er bedre enn meg, og lærer masse av det. Det skal også sies at dette ikke har gått uten flinke folk i rundt meg, sier Fredrik. I gode kontorfellesskap på Snekkeriet, Verdal og Filmfabrikken, Levanger sparrer han om ideer og utvikling av filmene.  – Jeg er selvfølgelig veldig takknemlig for alle mine kunder som har hatt tillitt til mitt arbeid, slik at jeg har kunnet jobbe med det jeg har mest lyst til, sier Fredrik.

Jurymedlem Knut Nordmo, som er styreleder i Landkreditt, verdsetter Fredriks måte å bringe kunnskapen videre. – Fredrik ser muligheten for å sysselsette unge talenter innen faget både for å utvikle dem, men også for å utvikle seg selv, sier Nordmo.


 

   

   

   

  Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

  -Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, da Landbrukets klimaplan ble vedtatt i dag.

  Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

  Ønsker forenklede forhandlinger

  Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

  I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

  Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

  Kan levere mer melk

  Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

  Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

  Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

  Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

  Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

  Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

  - Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

  Dette skjer i Norges Bondelag

  Onsdag
  22
  april

  Styremøte

  Landbrukets hus
  Tirsdag
  26
  mai

  Styremøte

  Landbrukets hus
  Tirsdag
  26
  mai

  Styremøte i BS (telefonstyremøte)

  Landbrukets hus

  Våre samarbeidspartnere