Fakta om Askeladdprisen
- Askeladdprisen er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt, og deles ut til unge etablerere på bygdene.
- Prisen på 50 000 kroner deles ut på Norges Bondelags årsmøte i juni måned hvert år.
- Prisen har vært delt ut siden 1996.
- Juryen består av to representanter fra Norges Bondelag, to fra Landkreditt og en fra Norges Bygdeungdomslag.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for det å lage film. I tiårsalderen lagde broren min og jeg actionfilmer av oss selv. I 2013 var det 50 års jubileum for maskinlaget som hjemgården min er en del av. Jeg lagde en jubileumsfilm for Tybø maskinlag, og filmen gikk sin seiersgang i lokale medier og sosiale medier. Etter det begynte telefonen å ringe, og jeg fikk flere film oppdrag innenfor landbruk og selvfølgelig andre aktører, forteller Fredrik Bye, 27 år fra Levanger i Trøndelag.

For tre år siden sa Fredrik opp en trygg jobb som rørleggerbas og satset alt på lidenskapen for film. Siden da har han laget filmer på oppdrag for alt fra Nord-Trøndelag Bondelag til den globale reiselivsorganisasjonen Adventure Travel Trade Association. Dette har ført Fredrik til filming i Alaska, Chile, Makedonia og Jordan, for å nevne noe. Neste reise går til Italia i høst.

Askeladdprisen er en gründerpris fra Norges Bondelag og Landkreditt, som deles ut til ungdom som er i ferd med, eller har startet opp egen næringsvirksomhet på bygdene.

–  Jeg er overraska, glad og takknemlig over å vinne Askeladdprisen. Det gir meg guts til å fortsette videre framover, sier Fredrik Bye, som legger til at det er artig at juryen har valgt en annerledes og mindre tradisjonell vinner enn tidligere.

I letinga etter årets Askeladd har juryen sett etter kreativitet og pågangsmot, og at virksomheten bidrar til å skape nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Juryleder for Askeladdprisen Lars Petter Bartnes trekker fram Fredrik Bye sin visuelle måte å vise landbruket. – Juryen likte spesielt godt at han forteller en historie og viser fram landbruket til en bredt sammensatt målgruppe. Han når ut til mange med sine flotte filmer, og er en god ambassadør for landbruket.

Henter kunnskap og bringer den videre

Ifølge Fredrik er filmbransjen i kontinuerlig utvikling, og man må følge med for ikke å gå ut på dato. – Jeg prøver å jobbe med folk som er bedre enn meg, og lærer masse av det. Det skal også sies at dette ikke har gått uten flinke folk i rundt meg, sier Fredrik. I gode kontorfellesskap på Snekkeriet, Verdal og Filmfabrikken, Levanger sparrer han om ideer og utvikling av filmene.  – Jeg er selvfølgelig veldig takknemlig for alle mine kunder som har hatt tillitt til mitt arbeid, slik at jeg har kunnet jobbe med det jeg har mest lyst til, sier Fredrik.

Jurymedlem Knut Nordmo, som er styreleder i Landkreditt, verdsetter Fredriks måte å bringe kunnskapen videre. – Fredrik ser muligheten for å sysselsette unge talenter innen faget både for å utvikle dem, men også for å utvikle seg selv, sier Nordmo.