Gründerpris til landbruksfilmskaper

Av Guro Bjørnstad,
 • Tips en venn om denne siden

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.
Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo fra Landkreditt og Lars Petter Bartnes fra Norges Bondelag.

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Fakta om Askeladdprisen
- Askeladdprisen er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt, og deles ut til unge etablerere på bygdene.
- Prisen på 50 000 kroner deles ut på Norges Bondelags årsmøte i juni måned hvert år.
- Prisen har vært delt ut siden 1996.
- Juryen består av to representanter fra Norges Bondelag, to fra Landkreditt og en fra Norges Bygdeungdomslag.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for det å lage film. I tiårsalderen lagde broren min og jeg actionfilmer av oss selv. I 2013 var det 50 års jubileum for maskinlaget som hjemgården min er en del av. Jeg lagde en jubileumsfilm for Tybø maskinlag, og filmen gikk sin seiersgang i lokale medier og sosiale medier. Etter det begynte telefonen å ringe, og jeg fikk flere film oppdrag innenfor landbruk og selvfølgelig andre aktører, forteller Fredrik Bye, 27 år fra Levanger i Trøndelag.

For tre år siden sa Fredrik opp en trygg jobb som rørleggerbas og satset alt på lidenskapen for film. Siden da har han laget filmer på oppdrag for alt fra Nord-Trøndelag Bondelag til den globale reiselivsorganisasjonen Adventure Travel Trade Association. Dette har ført Fredrik til filming i Alaska, Chile, Makedonia og Jordan, for å nevne noe. Neste reise går til Italia i høst.

Askeladdprisen er en gründerpris fra Norges Bondelag og Landkreditt, som deles ut til ungdom som er i ferd med, eller har startet opp egen næringsvirksomhet på bygdene.

–  Jeg er overraska, glad og takknemlig over å vinne Askeladdprisen. Det gir meg guts til å fortsette videre framover, sier Fredrik Bye, som legger til at det er artig at juryen har valgt en annerledes og mindre tradisjonell vinner enn tidligere.

I letinga etter årets Askeladd har juryen sett etter kreativitet og pågangsmot, og at virksomheten bidrar til å skape nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Juryleder for Askeladdprisen Lars Petter Bartnes trekker fram Fredrik Bye sin visuelle måte å vise landbruket. – Juryen likte spesielt godt at han forteller en historie og viser fram landbruket til en bredt sammensatt målgruppe. Han når ut til mange med sine flotte filmer, og er en god ambassadør for landbruket.

Henter kunnskap og bringer den videre

Ifølge Fredrik er filmbransjen i kontinuerlig utvikling, og man må følge med for ikke å gå ut på dato. – Jeg prøver å jobbe med folk som er bedre enn meg, og lærer masse av det. Det skal også sies at dette ikke har gått uten flinke folk i rundt meg, sier Fredrik. I gode kontorfellesskap på Snekkeriet, Verdal og Filmfabrikken, Levanger sparrer han om ideer og utvikling av filmene.  – Jeg er selvfølgelig veldig takknemlig for alle mine kunder som har hatt tillitt til mitt arbeid, slik at jeg har kunnet jobbe med det jeg har mest lyst til, sier Fredrik.

Jurymedlem Knut Nordmo, som er styreleder i Landkreditt, verdsetter Fredriks måte å bringe kunnskapen videre. – Fredrik ser muligheten for å sysselsette unge talenter innen faget både for å utvikle dem, men også for å utvikle seg selv, sier Nordmo.


 

   

   

   

  Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

  BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

  Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

  Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

  Rekordmange påmeldte Øko2020

  Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

  Landbrukspodden Panengstuen

  Landbrukspodden om framtida for Nortura

  De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

  Meld deg på Øko2020!

  Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

  Er kjøtt bærekraftig

  Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

  Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

  Dette skjer i Norges Bondelag

  Tirsdag
  21
  januar

  Kornkonferansen 2020

  Oslo Kongressenter
  Tirsdag
  21
  januar

  Øko 2020

  X Meeting Point,Hellerudsletta
  Fredag
  31
  januar

  Bonden og nasjonal kriseberedskap

  Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

  Våre samarbeidspartnere