Hvordan kan vi sikre forbrukernes rett til å gjøre informerte valg dersom GMO kommer inn i det norske markedet og hva kan vi lære fra land der GMO er tillatt, var noe av det som ble tatt opp under forkostseminaret på Litteraturhuset i Oslo i dag.

Tyske Alexander Hissting, direktør for den frivillige merkeordningen Ohne Gentechnik, var på podiet og ga en statusrapport og delte erfaringer fra Tyskland. Han fortalte blant annet at det forventes at over 80 prosent av all melk i butikkene i Bayern vil være merket «GMO-fri» innen utgangen av 2018.

Hvordan kan vi sikre forbrukernes rett til å gjøre informerte valg dersom GMO kommer inn i det norske markedet og hva kan vi lære fra land der GMO er tillatt, var noe av det som ble tatt opp under det to og en halv time lange frokostmøte.

Norske forbrukere

Tidligere undersøkelser viser at fire av fem norske forbrukere svarer at det er viktig at mat merkes dersom den inneholder GMO.

-Folk vil vite hva de spiser, noe vi som bønder må følge opp, sier Birte usland.

I dag er det lovpålagt at all mat som inneholder mer enn 0,9 prosent GMO, skal merkes. Samme lov gjelder ikke for merking av melk, kjøtt, egg eller andre produkter fra husdyr som har fått GMO i fôret.  I dag er det ikke gitt godkjenning til å dyrke eller importere GMO til mat eller fôr i Norge. Dette kan imidlertid raskt endres, blant annet på grunn av økt handel.

Det var Forbrukerrådet, Matmerk, Svanemerket og Nettverk for GMO-fri mat og fôr som sto bak arrangementet.

Program:

GMO-free labelling – how does it work and what are the results? v/Alexander Hissting, direktør for Ohne Gentechnik i Tyskland                       

Retten til å vite om maten er produsert med GMO v/Gunstein Instefjord, Fagdirektør i Forbrukerrådet

Hvilke GMO-krav stiller vi i dag? v/Nina Sundqvist, direktør  i Matmerk  og Audrun Utskarpen, senior miljørådgiver i Svanemerket

Hva tenker norske bønder? v/Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag                                                                                  

Hvilke vurderinger gjør matindustrien? Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge  og Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke