Glyfosat godkjent i fem nye år

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Glyfosat godkjent i 5 nye år

Denne uken godkjente EUs medlemsland fortsatt bruk av ugressmiddelet glyfosat i fem år.

- Norges Bondelag støtter denne avgjørelsen. Vi har tillit til at EUs faglige organer gjør en uavhengig og fullstendig vurdering knyttet til risikoen ved bruk av glyfosat på helse og miljø, sier Bjørn Gimming, 1.nestleder i Norges Bondelag.

I alt 18 medlemsland stemte for å forlenge godkjennelsen. Det var nok til å sikre kvalifisert flertall. Dermed kan blant annet ugressmiddelet Roundup, som inneholder virkestoffet glyfosat, brukes frem til 15. desember 2022. Dette er basert på at EU-parlamentet tidligere i høst vedtok en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing av stoffet og totalforbud i hele EU innen medio desember 2022.

Trakk ut

Diskusjonene har vært mange og lange om det fortsatt skal være lov å bruke glyfosat. EU-kommisjonen fikk for eksempel overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

- Norske bønder ønsker å produsere mat på en bærekraftig måte og vi skal ha en restriktiv holdning til bruk av plantevernmidler. Plantevernmidler skal kun brukes i tråd med godkjenning og med funksjonstestet utstyr, understreker Gimming.

Bruken av slike ugressmidler har stor betydning for hvor mye mat vi klarer å produsere uten å ta i bruk nye dyrkingsareal. Derfor er det viktig at det forskes på alternativer til bruk glyfosat.

- NIBIO har pågående prosjekter der de både ser nærmere på alternativene til glyfosat og samtidig kartlegger kunnskapsstatusen på området. Vi ser fram til å få resultatene av arbeidet, sier Bjørn Gimming.

 

 

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere