Et titalls av Hatlinghus dyr måtte bøte med livet som følge av hendelsen. Gjødselgass er en blanding av flere gasser som frigjøres ved håndtering av gjødsel og kan gi livsvarige skader, både for mennesker og dyr.

En ny undersøkelse fra St. Olavs Hospital og Ruralis viser at én av fem gårder med bløtgjødsel har opplevd ulykker eller nestenulykker med gjødselgass.

– Dette er første gang på mange år at slike ulykker kartlegges i Norge, og tallene viser at problemet er større enn vi har trodd, sier Ellen Kristina Baclayon Johansen, ved St. Olavs Hospital som har skrevet en masteroppgave og kartlagt bønders eksponering for luftbårne forurensninger i fjøs.

Nestleder i Norges Bondelag, Bodhild Fjelltveit, kjenner godt til problematikken rundt gjødselgass, og er svært glad for at det nå er gjort ny forskning rundt temaet.

– Vi ser det er et stort behov for økt kunnskap og ikke minst bevissthet rundt hvordan gjødsel skal håndteres. Gjødselgass kan være livsfarlig, og det er viktig at alle som jobber med den, vet hvordan de skal håndtere og arbeidet med gjødsel på en trygg måte.

Mange utsatt for gjødselgass 

De fleste menneskene som blir utsatt for gjødselgass, kommer fra det uten alvorlige skader. Likevel kan det være små marginer mellom en skrekkopplevelse og en tragedie, både for mennesker og dyr. Dessverre har også bønder mistet livet i slike ulykker, men noe sikre tall for dette har man ikke.

Dette kommer likevel fram av undersøkelsen fra St. Olavs Hospital:

  • 1 578 personer har fått symptomer etter eksponering for gjødselgass.
  • 106 av disse har besvimt, og 52 har fått varige skader.
  • Det dør omtrent 260 dyr årlig på grunn av gjødselgass.

Erfaring er ingen garanti

– Mange av ulykkene skjer under omrøring, pumping eller flytting av bløtgjødsel – særlig når ventilasjonen er dårlig eller situasjonen er stressende. Dette kan skje hvem som helst, også de mest erfarne bøndene. Håndteringen av gjødsel kan ha foregått uten  ulykker i mange år, men når det først skjer kan det få store konsekvenser.  Dette viser at vi må ta tiltakene på alvor. Nå har vi konkrete tall som viser hvor farlig gjødselgass kan være, og målet er null skader og dødsfall i landbruket, også gjødselrelaterte, sier Fjelltveit.

Hvordan unngå ulykker? 

Bøndene selv peker på flere tiltak som kan gjøre arbeidet tryggere:

  • Mer ventilasjon i gjødsellager og fjøs.
  • Bedre opplæring i håndtering av gjødselgass.
  • Dele erfaringer slik at flere blir bevisste på risikoen.
  • Systematisk bruk av gassmålere.

Prosjektet vil nå jobbe videre med å spre kunnskapen og komme med klare anbefalinger for tryggere arbeid med gjødsel. Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet og er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital, Norges Bondelag, Stiftelsen Norsk Mat, Norsk Landbruksrådgivning (NLR), NORSØK, Mattilsynet og RURALIS.