- Dette er stikk i strid med marsjordren fra Stortinget som i dag har samlet seg om målet om å øke norsk matproduksjon med grunnlag i norske ressurser, sier Skorge.

I dag ble det kjent at regjeringa og EU har blitt enige i artikkel 19-forhandlingene om import av basis landbruksvarer fra EU. EUs importkvote på storfekjøtt blir nå nesten tre ganger så stor som før, mens kvoten på ost er økt med 1200 tonn.

Utfordrer norsk melkeproduksjon

- 1200 tonn ost tilsvarer mengden melk som blir produsert på 70 norske gjennomsnittsbruk. Nå har regjeringa gitt bort en markedsmulighet for den melka. Det er spesielt alvorlig med tanke på at utfasinga av Jarlsberg-eksporten gjør at vi allerede er i en alvorlig situasjon hvor vi må trappe ned norsk melkeproduksjon med nærmere 10 prosent, sier Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag.

- Det er også sterkt beklagelig for norsk næringsliv og distrikts-Norge at det er nå er gitt økte importkvoter på både ost og på kjøtt. Det er rundt 90.000 arbeidsplasser i landbruket og matindustrien, og når vi gir fra oss importkvote svekker vi samtidig denne industrien.

Dobla import, uendra eksport

Allerede før forhandlingene mellom Norge og EU starta var forholdstallet i handelsbalansen 1 til 6 i favør av EU. Den tollfrie importkvoten for ost er nå på 8400 tonn. EUs kvote for storfekjøtt er nå på 2500 tonn. Økninga på 1600 tonn storfekjøtt utgjør om lag 100 millioner kroner i tapt verdiskaping for norsk storfekjøttproduksjon.

 - Regjeringa og landbruket har jobba for å øke norsk storfekjøttproduksjon, og så gir de også her bort markedsandeler fra norsk næringsmiddelindustri, sier Skorge.

 - Det er vanskelig å forstå hvorfor Norge skulle gå med på å gi bort noe som helst, all den tid disse forhandlingene skal foregå på gjensidig fordelaktig basis. EU har dobla eksporten sin av landbruksvarer til Norge de siste 10 årene, mens eksporten fra Norges står omtrent stille, sier Per Skorge.