Fra Romania for å lære om HMS i landbruket

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

- Overveldende, var den første kommentaren fra rumernerne som har tilbrakt tre dager i Norge for å lære om HMS.

Romaniabesøk hos Bjerknæs Salat på Nøtterøy, fra høyre Lician Gogu, Clara Burghelea, Oana Cavencinc, Mariam Elema, Marinella Anghel, Fuomit Istmate og Åsmund Bjertnæs, foto: Per Ole Ranberg

Helse, miljø og sikkerhet var stikkord da Norges Bondelag i samarbeid med Landbrukets HMS-tjeneste tok imot seks fra Agrostar i Romania for å synliggjøre hva som blir gjort for å skape gode arbeidsforhold i norsk landbruk. Besøket fra Romania skjedde med støtte fra Innovasjon Norge, og gjennom besøk på garder i Østlandsområdet og kontakt og informasjon gjennom norske rådgivere, hadde tolken Clara Burghelea bare en kommentar: overveldende.

De ansatte i fokus

Et av besøkene var til Bjertnæs Salat AS på Nøtterøy i Vestfold der daglig leder Åsmund Bjertnæs lot sitt rumenske besøk ta del i hvordan bedriften setter sine 88 sesongarbeidere i fokus for å skape et best mulig, felles resultat.

Bjertnæs Salat AS

har en omsetning på 40 millioner kroner årlig, og de 88 sesongansatte representerer flere land i og utenfor Europa.

Best mulig kvalitet

Hos Bjertnæs fikk de besøkende fra Romania ta del i bedriftens verdier i form av engasjement, ærlighet, generøsitet og samarbeid. - Vi vil skape et best mulig resultat sammen med de beste menneskene, understreket Åsmund Bjertnæs.

Lang sesong

Nøtterøy-bedriften høster seks dager i uka fra midt i mai til utgangen av oktober, og leverer varer like ofte i denne sesongen. - For oss er det avgjørende at arbeidsplassen oppfattes som trivelig og meningsfull, sa Åsmund Bjertnæs som viste til et eksempel bedriften hadde plukket opp i nettopp Romania der sjefen for en grønt-bedrift med 200 ansatte hver eneste dag hilste på den enkelte medarbeider og sjekket hvordan det sto til med familien til vedkommende.

Informasjon

I god tid før hver sesong sender Bjertnæs ut informasjon om hva som venter til de ansatte. - De ansatte skal ha like god informasjon som sjefen, sa Bjertnæs som mente medarbeiderskap gikk gjennom informasjon og involvering og stå stor grad av delegering av oppgaver som mulig.

Kontaktperson i Norges Bondelag: Inger Johanne Sikkeland

Åsmund Bjertnæs, Bjertnæs Salat AS, foto: Per Ole Ranberg.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere