Forventer strammere jordvernstrategi

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Næringskomiteen ber regjeringa oppdatere jordvernstrategien. Frøydis Haugen forventer en et skjerpet jordvern og en konkretisering om hvordan mindre jord skal omdisponeres.

Næringskomiteen på Stortinget har i dag vedtatt å be regjeringen fremme en oppdatert jordvernstrategi i revidert nasjonalbudsjett for 2018.

- Det er bra at næringskomiteen aktualiserer jordvernstrategien. Den ble vedtatt for to år siden, men siden har det ikke skjedd særlig mye, sier Frøydis Haugen, 2. nestleder i Norges  Bondelag.

Frøydis HaugenI desember 2015 ble jordvernstrategien vedtatt av en enstemmig næringskomite. Den sier at innen 2020 skal antall dekar matjord som omdisponeres hvert år reduseres fra 6000 til 4000 dekar. Siden den tid har det dessverre ikke skjedd så mye, og Bondelaget er en av flere som har etterlyst en plan fra regjeringa for hvordan dette målet skal nås, og jordvernet skjerpes.

Næringskomiteens vedtak i dag sier ikke noe om hva som skal ligge i en oppdatert jordvernstrategi. – Her må regjeringen bruke tiden godt til å konkretisere jordvernstrategien, og komme tilbake med hvordan vi kan sikre at vi kan dyrke mat på den dyrka marka også i framtida, og at den ikke ligger under asfalt, mener Haugen.

For å nå målet om mindre omdisponering av matjord, er det avgjørende at jordvernet veies tungt mot andre hensyn på kommunalt nivå. - Det skal ikke være mulig å fatte vedtak om omdisponering av jord uten først å ha tatt hensyn til jordvernet, slår Haugen fast.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere