Første høstingsdag ute på Losæter

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Bybonden Andreas Capjon hadde storfint besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen under første innhøstingsdag på Losæter. - Det er veldig gøy å endelig kunne nyte de første grønnsakene her ute på Losæter, og ekstra hyggelig at ordføreren i Oslo ville gjøre det sammen med oss, sier Capjon.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Losæter ligger midt mellom trafikktårnene ute i Bjørvika og er sannsynligvis Norges mest urbane sæter. Sammen med Sørenga barnehage fikk ordfører Marianne Borgen smake på den første salaten som har vokst fram ute på sætra og hjalp til med å sette jordskokker. Hun innrømte at det urbane bondelivet ga mersmak.

- Det er fantastisk med et sted hvor skoler og barnehager lærer mer om hvor maten vår kommer fra. Jeg tror det bidrar til å skape bevissthet om at vi må ta vare på miljøet på jorda vår. Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet videre og er sikker på at det gjør byen hyggeligere, triveligere og tryggere, sa Borgen.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Capjon er glad for at ordføreren viser engasjement for Losæter-prosjektet og håper det vil føre til at enda flere Osloborgere tar turen.

- Målet mitt er å lære flere om hvordan maten vår faktisk lages og å inspirere flere til å bli bønder i byen, derfor er det er supert å ha Oslos ordfører med på laget, forteller Capjon.

Bybonde-prosjektet er utviklet med støtte fra Bjørvika Utvikling, Statens Vegvesen, Norges Bondelag og Norgesgruppen. Generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, mener økt interesse kunnskap for hvordan maten vår produseres er utelukkende positivt for landbruksnæringen.

- Flere bybønder og økt kunnskap om den jobben som må til for å dyrke frem mat tror jeg bare bidrar til å skape mer engasjement for et mangfoldig landbruk over hele landet, sier Skorge.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Norgesgruppens konserndirektør Per Roskifte var også tilstede under innhøstingen og roste bybonden for sitt arbeid med å styrke interessen for urbant landbruk.

- Bybonden har gjort en imponerende jobb. Det er gøy å se de spennende vekstene han dyrker frem på Losæter, og ikke minst interessen han har skapt omkring matproduksjon og urban farming, sier Roskifte.

Kunstnerkollektivet Futurefarmers, ledet av Amy Franceschini, står bak Losæter og initierte først parsellkollektivet Herligheten i 2012 og Flatbread Society i 2013. Les mer om aktivitetene og de ulike prosjektene ute på Losæter.

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere