Første høstingsdag ute på Losæter

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Bybonden Andreas Capjon hadde storfint besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen under første innhøstingsdag på Losæter. - Det er veldig gøy å endelig kunne nyte de første grønnsakene her ute på Losæter, og ekstra hyggelig at ordføreren i Oslo ville gjøre det sammen med oss, sier Capjon.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Losæter ligger midt mellom trafikktårnene ute i Bjørvika og er sannsynligvis Norges mest urbane sæter. Sammen med Sørenga barnehage fikk ordfører Marianne Borgen smake på den første salaten som har vokst fram ute på sætra og hjalp til med å sette jordskokker. Hun innrømte at det urbane bondelivet ga mersmak.

- Det er fantastisk med et sted hvor skoler og barnehager lærer mer om hvor maten vår kommer fra. Jeg tror det bidrar til å skape bevissthet om at vi må ta vare på miljøet på jorda vår. Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet videre og er sikker på at det gjør byen hyggeligere, triveligere og tryggere, sa Borgen.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Capjon er glad for at ordføreren viser engasjement for Losæter-prosjektet og håper det vil føre til at enda flere Osloborgere tar turen.

- Målet mitt er å lære flere om hvordan maten vår faktisk lages og å inspirere flere til å bli bønder i byen, derfor er det er supert å ha Oslos ordfører med på laget, forteller Capjon.

Bybonde-prosjektet er utviklet med støtte fra Bjørvika Utvikling, Statens Vegvesen, Norges Bondelag og Norgesgruppen. Generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, mener økt interesse kunnskap for hvordan maten vår produseres er utelukkende positivt for landbruksnæringen.

- Flere bybønder og økt kunnskap om den jobben som må til for å dyrke frem mat tror jeg bare bidrar til å skape mer engasjement for et mangfoldig landbruk over hele landet, sier Skorge.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Norgesgruppens konserndirektør Per Roskifte var også tilstede under innhøstingen og roste bybonden for sitt arbeid med å styrke interessen for urbant landbruk.

- Bybonden har gjort en imponerende jobb. Det er gøy å se de spennende vekstene han dyrker frem på Losæter, og ikke minst interessen han har skapt omkring matproduksjon og urban farming, sier Roskifte.

Kunstnerkollektivet Futurefarmers, ledet av Amy Franceschini, står bak Losæter og initierte først parsellkollektivet Herligheten i 2012 og Flatbread Society i 2013. Les mer om aktivitetene og de ulike prosjektene ute på Losæter.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere