Første høstingsdag ute på Losæter

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Bybonden Andreas Capjon hadde storfint besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen under første innhøstingsdag på Losæter. - Det er veldig gøy å endelig kunne nyte de første grønnsakene her ute på Losæter, og ekstra hyggelig at ordføreren i Oslo ville gjøre det sammen med oss, sier Capjon.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Losæter ligger midt mellom trafikktårnene ute i Bjørvika og er sannsynligvis Norges mest urbane sæter. Sammen med Sørenga barnehage fikk ordfører Marianne Borgen smake på den første salaten som har vokst fram ute på sætra og hjalp til med å sette jordskokker. Hun innrømte at det urbane bondelivet ga mersmak.

- Det er fantastisk med et sted hvor skoler og barnehager lærer mer om hvor maten vår kommer fra. Jeg tror det bidrar til å skape bevissthet om at vi må ta vare på miljøet på jorda vår. Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet videre og er sikker på at det gjør byen hyggeligere, triveligere og tryggere, sa Borgen.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Capjon er glad for at ordføreren viser engasjement for Losæter-prosjektet og håper det vil føre til at enda flere Osloborgere tar turen.

- Målet mitt er å lære flere om hvordan maten vår faktisk lages og å inspirere flere til å bli bønder i byen, derfor er det er supert å ha Oslos ordfører med på laget, forteller Capjon.

Bybonde-prosjektet er utviklet med støtte fra Bjørvika Utvikling, Statens Vegvesen, Norges Bondelag og Norgesgruppen. Generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, mener økt interesse kunnskap for hvordan maten vår produseres er utelukkende positivt for landbruksnæringen.

- Flere bybønder og økt kunnskap om den jobben som må til for å dyrke frem mat tror jeg bare bidrar til å skape mer engasjement for et mangfoldig landbruk over hele landet, sier Skorge.

Marianne Borgen på besøk på Losæter

Norgesgruppens konserndirektør Per Roskifte var også tilstede under innhøstingen og roste bybonden for sitt arbeid med å styrke interessen for urbant landbruk.

- Bybonden har gjort en imponerende jobb. Det er gøy å se de spennende vekstene han dyrker frem på Losæter, og ikke minst interessen han har skapt omkring matproduksjon og urban farming, sier Roskifte.

Kunstnerkollektivet Futurefarmers, ledet av Amy Franceschini, står bak Losæter og initierte først parsellkollektivet Herligheten i 2012 og Flatbread Society i 2013. Les mer om aktivitetene og de ulike prosjektene ute på Losæter.

Fakta og følelser om rovdyr

Syns du rovdyrsituasjonen kan være en kompleks og forvirrende sak? Vi har snakket med Erling-Aas eng, rovdyransvarlig i Norges Bondelag for å få litt mer oversikt.

Pelsdyr: Får full erstatning

Norges Bondelag og flere andre har arbeidet intenst for å få regjeringen til å skifte mening så de berørte bøndene skal få en rettferdig erstatning. Tirsdag kom avgjørelsen.

Viktig med riktige kutt for norsk jordbruk

-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Valgnemnda er i gang

Styreleder og 2. nestleder i styret til Norges Bondelag stiller seg ikke til disposisjon for en ny periode. Valgnemnda jobber med å finne gode kandidater til styret.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere