Første høstingsdag ute på Losæter
Bybonden Andreas Capjon hadde storfint besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen under første innhøstingsdag på Losæter. - Det er veldig gøy å endelig kunne nyte de første grønnsakene her ute på Losæter, og ekstra hyggelig at ordføreren i Oslo ville gjøre det sammen med oss, sier Capjon.
Losæter ligger midt mellom trafikktårnene ute i Bjørvika og er sannsynligvis Norges mest urbane sæter. Sammen med Sørenga barnehage fikk ordfører Marianne Borgen smake på den første salaten som har vokst fram ute på sætra og hjalp til med å sette jordskokker. Hun innrømte at det urbane bondelivet ga mersmak.
- Det er fantastisk med et sted hvor skoler og barnehager lærer mer om hvor maten vår kommer fra. Jeg tror det bidrar til å skape bevissthet om at vi må ta vare på miljøet på jorda vår. Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet videre og er sikker på at det gjør byen hyggeligere, triveligere og tryggere, sa Borgen.
Capjon er glad for at ordføreren viser engasjement for Losæter-prosjektet og håper det vil føre til at enda flere Osloborgere tar turen.
- Målet mitt er å lære flere om hvordan maten vår faktisk lages og å inspirere flere til å bli bønder i byen, derfor er det er supert å ha Oslos ordfører med på laget, forteller Capjon.
Bybonde-prosjektet er utviklet med støtte fra Bjørvika Utvikling, Statens Vegvesen, Norges Bondelag og Norgesgruppen. Generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, mener økt interesse kunnskap for hvordan maten vår produseres er utelukkende positivt for landbruksnæringen.
- Flere bybønder og økt kunnskap om den jobben som må til for å dyrke frem mat tror jeg bare bidrar til å skape mer engasjement for et mangfoldig landbruk over hele landet, sier Skorge.
Norgesgruppens konserndirektør Per Roskifte var også tilstede under innhøstingen og roste bybonden for sitt arbeid med å styrke interessen for urbant landbruk.
- Bybonden har gjort en imponerende jobb. Det er gøy å se de spennende vekstene han dyrker frem på Losæter, og ikke minst interessen han har skapt omkring matproduksjon og urban farming, sier Roskifte.
Kunstnerkollektivet Futurefarmers, ledet av Amy Franceschini, står bak Losæter og initierte først parsellkollektivet Herligheten i 2012 og Flatbread Society i 2013. Les mer om aktivitetene og de ulike prosjektene ute på Losæter.