Foreslå og stem frem Årets unge bonde

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere til å finne veien til norsk landbruk. Kåringen skjer på Bedre Landbruk 9. november.

​Årets unge bonde er et samarbeid mellom Felleskjøpet, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010.

HVORDAN FORESLÅ DIN KANDIDAT:

  • Gå inn på www.facebook.com/GronnUtdanning
  • Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat
  • Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde
  • Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent
  • Fristen for å melde på kandidater er: 18.10.2012
  • Fra 18.10 til 30.10 kan man stemme fram sin favorittkandidat

Se lederen i Norges Bygdeungdomslag, Gunn Jorunn Sørum, fortelle om hvordan man foreslår og stemmer frem Årets unge bonde 2013.

Leter etter unge matprodusenter
Styreleder i Felleskjøpet Agri, Einar Enger, musiker og melkebonde, Aasmund Nordstoga, TV-kokk Lise Finckenhagen, fjorårets vinner Per Magnus Værdal, og nyvalgt rektor ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap Mari Sundli Tveit, er blant dem som skal kåre årets vinner på Bedre Landbruk 9. november.
 
Les mer om landbruksmessen Bedre Landbruk 2013 som arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 9. - 10. november.

– Vi leiter etter unge, engasjerte og inspirerande matprodusentar til kåringa av årets unge bonde. Det finst mange gode kandidatar i Noreg, og vi oppfordrar alle som kjenner ein unge bonde til å melde han eller ho på i konkurransen, sier Aasmund Nordstoga.

Etterlyser bønder fra sør og nord

– Vi håper at flere bønder fra Sørlandet melder seg på i år. Vi vet det finnes mange spennenende og initiativrike bønder i sør etter å ha samarbeidet med landbruket i 30 år. Også nord for Steinkjer savner vi kandidater, så her er det bare å melde seg på, oppfordrer Margaret Brusletto, kommunikasjonsdirektør i McDonald’s Norge AS. 

(Kilde: Norske Felleskjøp).

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere