Samtidig ønsker man sterkere medvirkning fra statlige myndigheter i det brannforebyggende arbeidet.

Det har vært en halvering av antall landbruksbranner etter innføringen av brannforebyggende el-kontroll i 2014, men fortsatt brant 112 driftsbygninger i 2024. - Vi ser en positiv trend med færre branner over tid, men vi har fortsatt en vei å gå. Brannsikring handler ikke bare om bygninger, men først og fremst om å beskytte mennesker og dyr, sier Einar Frogner, styreleder i Landbrukets brannvernkomité (LBK).

Sikring av liv er hovedfokus

I 2024 omkom 294 husdyr i brann. Landbrukets brannvernkomité har allerede signert nullvisjonen for dødsulykker i landbruket og tar nå arbeidet videre med nullvisjon for husdyrbranner. Flere organisasjoner har sluttet seg til LBK for å styrke det forebyggende arbeidet. - Vi må jobbe på flere fronter: forebygging av brann, rask varsling og riktig håndtering når en brann først oppstår. Vi har utviklet en effektiv brannforebyggende el-kontroll for landbruket, og vi må fortsatt ligge i front med forebygging som virker, sier Frogner.

Sterkere myndighetsengasjement etterlyses

For å styrke det brannforebyggende arbeidet ønsker LBK tettere samarbeid med myndighetene. Frogner er spesielt bekymret for at Riksrevisjonen har påpekt at Justis- og beredskapsdepartementet ikke fullt ut har ivaretatt sitt ansvar for sikkerhet ved elektriske anlegg. - Vi er heller ikke tilfredse med at den nye dyrevelferdsmeldingen unnlater å omtale brannforebygging. Vi ønsker et utviklet samarbeid med myndighetene for å nå målet om null dyreliv tapt i brann, sier Frogner.

Forebygging og riktig håndtering

De fleste branntilløp i landbruket er el-relaterte. Derfor har innføring av brannforebyggende el-kontroll med varmesøkende kamera et viktig tiltak for å avdekke brannfarlige el-feil. Det førte til en halvering av antall landbruksbranner. - Et viktig poeng er at el-anlegget må være under belastning når kontrollen gjennomføres, for at termokameratet skal oppdage varmgang, sier Frogner.

Utdaterte alarmsystemer må byttes ut

Skulle branntilløp oppstå, er det avgjørende å oppdage branntilløp tidlig. Fra 2027 fases 2G-nettet ut, og mange vil måtte skifte alarmutringer for å sikre at brannvarslingen fungerer som den skal. LBK oppfordrer bønder til å sjekke sine alarmsystemer og oppdatere utringerfunksjonen. Enkelte forsikringsselskap gir også tilskudd til oppgradering av 2G-utringere.

Kunnskap redder liv

- Før alarmen går, må vi vite hvordan de skal handle og tenke nøye igjennom risiko for eget liv før vi går inn i et brennende bygg for å slukke. Over 12 000 bønder har deltatt på kurs i brannforebygging og praktisk slukkeøvelse de siste årene. I tillegg har omlag 5 000 naturbrukselever fått tilsvarende opplæring. Det redder liv, sier Frogner.

Oversikt over landbruksbranner siden 2010 over 100.000 kroner

Statistikk branner