- Felleskjøpet Agri viser sunt bondevett

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Felleskjøpet Agri får Bondevettprisen fordi de sikrer landets beredskap av korn ved å kjøpe Stavanger Havnesilo.

Bondelagsleder Nils T. Bjørke delte i dag ut prisen for sunt bondevett til styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri. - Jeg vil gi honnør til Felleskjøpet Agri for at de har tatt ansvar og kjøpt landets beredskapslager for korn, sa Bjørke.

- Næringa har blitt bedt om å ta ansvar, men beredskap er i bunn og grunn statens ansvar.

Leder av Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, overrekker prisen til en noe overrasket leder av Felleskjøpet Agri, Einar Enger.

Norges Bondelags begrunnelse for prisen:
Norges Bondelags pris for sunt bondevett tildeles Felleskjøpet Agri for å bidra til norsk beredskapslagring av korn ved å kjøpe Stavanger Havnesilo.

- Kjøpet av Stavanger Havnesilo gjorde vi etter stort påtrykk fra omgivelsene, sa styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri. - Å få denne prisen var moro og overraskende.

Felleskjøpet Agri kjøpte i går statskontrollerte Cermaq sin eierandel i Stavanger Havnesilo. Siloene er Nord-Europas største beredskapslager av matkorn, og kan lagre 195.000 tonn korn, som utgjør et halvt årsforbruk av matkorn for hele landet. Det foregår en politisk utgreiing om beredskapslagring av korn, og å rive lageret før utgreiingen er klar er, er å gjøre ting i feil rekkefølge.

Norges Bondelag har lenge understreket viktigheten av å redde dagens eneste potensielle beredskapslager for matkorn i praksis og hatt kontakt med Felleskjøpet Agri.

Om prisen for sunt bondevett
Prisen for sunt bondevett blir delt ut med jamne og ujamne mellomrom til personer utenfor eller i norsk landbruk som har profilert landbruket i Norge på en positiv og overraskende måte. Samtidig er de med på å bygge opp under betydningen av norsk mat, matkultur, historie og opprinnelse. Norges Bondelag har delt ut prisen siden 1992. Blant prisvinnerne de siste årene finner vi Rørosmat, Utenriksminister Espen Barth Eide, NRK-jounalist Hans Olav Brenner og kokk Harald Osa.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere