Får ikke tatt ut målprisen dersom tollsatsene senkes

Publisert 09.05.2014
  • Tips en venn om denne siden

Regjeringen har foreslått å øke målprisen på melk. Dersom toll på ost blir reversert, blir det vanskelig for bøndene å tjene for melka de produserer.

Europaminister Vidar Helgesen uttrykte tidligere at regjeringen ønsker å reversere tollsatsene på ost og kjøtt. Foto: TV 2

Ifølge statens tilbud skal målprisen på melk opp med 15 øre. Dette harmonerer dårlig med regjeringens ønske om å reversere toll på ost og kjøtt.

I november i fjor var Europaminister Vidar Helgesen i Brüssel for å fortelle representanter fra EU at regjeringens mål er en reversering av tollsatsene vedtatt i 2013.

Dersom tollsatsene senkes, blir det ikke mulig for landets melkebønder tjene på melka de produserer.

I statens tilbud til årets jordbruksavtale var ikke toll nevnt. TV 2 Nyhetene meldte torsdag kveld at opposisjonen på Stortinget er i den oppfatning at regjeringen har i praksis godtatt dagens toll på ost på ost og kjøtt.

- Regjeringen har foreslått å øke målprisen på melk. Dersom tollen fjernes vil ikke bøndene ha mulighet til å få den prisen for melka. Så hele tilbudet bygger på at ostetollen beholdes, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

Dersom regjeringen har bestemt seg for å la tollsatsene ligge er det i så fall en gledelig nyhet for landets bønder, mener Nils T. Bjørke.

- Det er i hvert fall én ting vi gir regjeringen skryt for, sier Nils T. Bjørke.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere